Här bloggar jag om stora och små, mer eller mindre politiska, händelser i världen och i vardagen.
fredag 31 augusti 2007
PMS till döden skiljer oss åt
torsdag 30 augusti 2007
Mångfald = privata utförare?
onsdag 29 augusti 2007
Barnabonnemang
Flight 844 har kraschlandat, svarta lådan ej hittad


tisdag 28 augusti 2007
Jobba, stressa, kallt, baka, stressa och förhoppningsvis sova
måndag 27 augusti 2007
Snabbkassan en lönedag och stuginstruktioner
söndag 26 augusti 2007
Kort uppdatering av verkligheten

Idag tog tjejerna och jag en promenad med mormor. Visst var det kyligare luft ute, men solen sken och det var skönt (jag som svettats i en vecka njöt). På vägen hem köpte vi vegetabiliskt margarin eftersom jag lovat baka veganbröd också till barnklädesvisningen hemma hos mig på eftermiddagen.

fredag 24 augusti 2007
Ledig (`?) dag, kontraktskrivning och BVC
torsdag 23 augusti 2007
Jobba, jobba, äta lunch
onsdag 22 augusti 2007
styrelseresa till Östersund mm
måndag 20 augusti 2007
Bilbesiktning, stuga och jobb
söndag 19 augusti 2007
utbrändhet och självständighet

Jämförelser av krämpor på ljugarbänken
fredag 17 augusti 2007
elmätare, stränder och batik

torsdag 16 augusti 2007
Fjärravlästa elmätare, bakning mm
onsdag 15 augusti 2007
Trött, fjärravlästa elmätare och budgivning på gång
tisdag 14 augusti 2007
Vårdnadsbidrag, öppettider inom barnomsorgen och en lång härlig sommar
måndag 13 augusti 2007
Möte, PMS och bad

lördag 11 augusti 2007
Manlighet, stuga och sjukskrivningar

fredag 10 augusti 2007
Det har regnat på oss, PMS och strandstädning
PMS-kärring.
Morgonen var inte heller någon höjdare, eller förmiddagen kanske det heter. Mamman hade PMS och var klibbig över hela kroppen, försökte göra pannkakor och som vanligt när det görs försök i den konsten och skrek och grät barnen hela tiden. När vi äntligen kom utanför dörren lättade irritationen något, och man kanske till och med borde skratta när man tänker på hur folk som stod under tak tog upp sina videokameror och började filma när vi gick förbi, alldeles dyngsura, på stan. Hade torra byxor och koftor till barnen under vagnen och en kofta till mig själv, men det blev till att fika i blöta byxor vilket min kropp inte gillar. Går knappt att beskriva känslan att äntligen få på sig torra byxor när vi kom hem sedan. Och då tittade nästan solen fram när vi slappade på filten i trädgården och innan Bolibompa började hade barnen hunnit bada i bassängen en omgång också.
Några badgäster smittade varandra och städade stranden ska jag tala om. Det var ett gott initiativ, men oerhört tråkigt att detta inte sköts av någon regelbundet. Jag minns att jag vikarierade ett par veckor som strandstädare i unga år. Då gick man dit tidigt på morgonen och rensade stranden från glasspapper, bananskal, fågelbajs mm, men sånt anser sig väl inte kommunen ha råd med längre.
Annars kunde ju strandstädare vara ett jobb för mig. Barnen kunde bada under tiden så skulle jag spara in dagisavgifter. Skämt åsido, jag verkar inte ens kunna få jobb som piga. Bittert. Men med några svenskalektioner så kanske`...? Arbetslösheten är lägre än någonsin. En väninna till mig som sedan flera år tillbaka arbetat som personlig assistent skulle nu köpa en dator på avbetalning för att kunna söka jobb varje dag hemma. Jag undrar bara vilka jobb hon ska söka, finns det nåt enstaka i veckan så är jag nöjd (inte nöjd alltså, absolut inte nöjd, snarare desperat).
onsdag 8 augusti 2007
Jorden är platt - en bra kommentar till det mesta
tisdag 7 augusti 2007
Människan och bilen och arbetslivet efter ledigheten
måndag 6 augusti 2007
jobbsök, fikanojja, billig semester och hösten närmar sig med skrämmande steg

Istället ska jag berätta för er varför det verkar som om småbarnsmammor fikar så väldans mycket. Alltså, det inte bara verkar så, det är så. Kaffe är som bekant en drog och när man inte sovit en hel natt på snart fem år, så är det kanske inte så konstigt att det är en drog man dras till. Jag har en helt underbar termos (har tidigare förekommit på bild i bloggen) som rymmer jättemycket och som håller varmt en hel dag. Jag kan räkna upp minst tre i min närmaste omgivning som skaffat likadana termosar. Okej, den är lite dyrare än de du kan köpa på Rusta för 15-20 kronor, men den är värd vartenda öre. Man gör en stor kanna kaffe på morgonen och sen har man hela dagen. Perfekt. Och nu är det alltså Arvid Nordqvists rekokaffe som gäller. Ingår tyvärr inte i "flera för lägre pris"-rabatten på mitt jobb, men vad kan man begära? eller kan man det? Borde man inte kunna begära att handlarna (som tjänar så jävla snuskigt mycket pengar) skulle ta lite ansvar för miljö och arbetsförhållanden på jorden? Åtminstone för de som tillverkar de varor som gör dem själva rika. Svaret är jo. Det borde man kunna kräva.
Som sagt, de flesta småbarnsmammor (ja, det finns pappor också) sover inte ordentligt på flera år och när de är vakna så är de tvungna att vara så otroligt vakna. Det går liksom inte bara att sitta och slappa och säga: AAAAAAA... för det köper inte ungarna. Och dessutom har vi ju fullt upp med att söka jobb och hålla oss ajour på alla möjliga marknader.
Ja, idag har vi badat hela dagen. Och igår också. Helt plötsligt en massa folk på stranden. Trångt. Och vattnet var tydligen knappt tjänligt enligt någon rapport i någon kvällstidning. Men det var ljummet, superskönt och jättehärligt.
Förra året gjorde jag och döttrarna en antishoppingsemester i juli. Vi båtluffade i Stockholms norra skärgård. Avsikten var att vi skulle bo på ett ställe och göra olika utfärder därifrån, men eftersom det inte fanns plats fyra nätter i rad så bodde vi två nätter på ett ställe och två på ett annat, inte långt därifrån. Hela resan kostade för tre personer i sex dagar och fyra nätter med mat, resor och fickpengar 2500 kronor. Båtluffarkort till mamma 300 kronor, barnen gratis, boende på vandrarhem och maten köpt hemma på ICA i en kylväska. För 200 kronor fikade vi och åt glass.
En dag kom en väninna och hennes barn ut till ön och vi skulle promenera till andra sidan (där det fanns en strand) och bada. När vi gått ca 200 meter från vandrarhemmet hittade hon en sjöbod där hon skulle köpa glass. Efter en liten stund kommer hon överlycklig ut med ett fårskinn och ler med hela ansiktet att "de tar kort här". Märkligt, hon hade på knappa timmen på ön hunnit göra av med över 500 kronor.
Det var en härlig semester och jag planerade att när barnen är större behöver vi inte bo på vandrarhem, då kan vi campa. Liten var ju bara knappa fem månader förra sommaren.
Den här sommaren har vi bara varit hemma, men vi ska ju åka två veckor till Turkiet i september. Det kan låta som en vanlig charter, men jag tycker ändå att det känns annorlunda eftersom barnen de facto är halvturkar. Det kommer att bli extra mycket shopping just p g a det. Vi ska köpa turkiska barnböcker och kasetter med turkisk musik till dem. Sen vill storasyster ha en turkisk fotbollströja (och hon fyller ju faktiskt år under semestern). Sambon ska köpa nya glasögon och det blir väl en del annat fyndande också. Det är ju tur att man har någon med sig som kan pruta, för det klarar inte jag. Jag tycker det är pinsamt att försöka få varor billigare än utsatt pris, sån är jag, tvättäkta svensk.
Nästa sommar hoppas jag få tillbringa i egen stuga.
Ikväll inledde vi med höstens första möte, styrelsemöte i ABF. Vi diskuterade omorganisationen. På onsdag är det MBL-förhandlingar. Det är inte lätt det här. Imorgon fortsätter höstens smygstart med tandläkarbesök för äldsta dottern och på onsdag ska bilen in på besiktningsservice. Sakta men säkert drar den igång, hösten, allvaret, men var är jobben???
lördag 4 augusti 2007
Shoppa för ett bättre(?) klimat
Att handla på Loppis (eller byta grejor som man också kan kalla det) som många gjorde där jag var idag måste ju vara något av det som kallas för att handla grönt, grön konsumtion, återanvändning. Men vi säljer ju också på Loppis för att kunna köpa nytt. Förra veckan såg jag en båt för fem kronor på Loppis. Det tyckte jag var otroligt, men blev upplyst om att båtbranschen är på kraftig uppgång och begagnade båtar sjunker i pris för människor vill inte ha gamla båtar, de vill ha nya... då blir ju Loppisfyndet genast en del i en mindre grön kedja.
Min dröm om att köpa (handla, konsumera) en sommarstuga handlar nog mycket om Back to basics, back to nature, att kunna leva närmare naturen, kanske inte som ett med naturen, men betydligt närmare än det bekväma (?) liv vi har här i staden. Utan indraget vatten, med torrtoa, med enkla lösningar och naturen in på bara skinnet. Möjligheter att kompostera, ta tillvara regnvatten och odla grönsaker. Jag inser ju att stugan skulle innebära en hel del extra bilresor, men också en hel del minskad konsumtion.
Här i centrum är konsumtion en del av vardagen. Med nära till affärer och kiosker blir det nästan alltid något som MÅSTE köpas. När min äldsta dotter var liten brukade vi ta en promenad till Bussterminalen och köpa en glass och titta på bussarna. Och häromkvällen sprängde vi alla klimatprofiler genom att ta bilen och jaga glassbilen (dessutom utan resultat). förhoppningsvis hör man inte glassbilen i stugan. förhoppningsvis äter man röda vinbär istället och tar sedan en promenad till stranden och kvällsbadar. förhoppningsvis.
När man väl ska handla är det väl jättebra om man handlar ekologiskt, men det är inte alltid det mest ekologiska att slänga sina gamla tröjor och skaffa nya ekomärkta för att "vara rätt" bland de medvetna. Läs mer om grön konsumtion på:
http://www.monbiot.com/archives/2007/07/24/eco-junk/#more-1074
Grattis till världens främste artist, 50 år samt Överlevnad i Loppisland eller rapport från ledamot av Glesbygdsverkets styrelse

Jo, det är sant, jag sitter faktiskt i Glesbygdsverkets styrelse och det här är en rapport från mig om hur människor på landsbygden (kanske inte direkta glesbygden) överlever. Här är ren landsbygd nu, men tiderna har förändrats. För inte så många tiotal år sedan fanns här skolor, affärer, postkontor, levande hembygdsgårdar mm. Naturliga träffpunkter och arbetsplatser för de som var bosatta här ute. Nu reser man med bil till alla serviceinrättningar. Istället finns här loppmarknader i ungefär samma utsträckning. Tror jag passerade ca 5-6 olika skyltar om Loppis på den knappt 15 km långa sträcka vi färdades till den Loppis vi skulle stå på.
Och alla är de välbesökta. Och de som står där får ju ihop ett och annat korvöre annars skulle ju denna verksamhet inte bära sig. Jojo, det är kul att träffa folk och fika och allt det där, men att stå på Loppis är tungt också; det är kartonger som ska lyftas upp och ner ur källare, i och ur bilar och släp och sedan plockas i och plockas ur. Allt inom loppet av några timmar. Förhoppningsvis har man lite mindre med sig hem

Men många passar givetvis på att fynda upp hela vinsten från försäljningen på plats och det är faktiskt inte helt fel. Det är lite som att byta grejor med varandra. Och det finns väldigt många kloka fynd att göra. Själv köpte jag ingenting idag, men barnen hade fått en hundring av mormor och det räckte till en videofilm, tre påsar smådjur, en vägmaskin och en bondgård i trä. Jag var lite sugen på att köpa fönsterlampor, både till sovrummet och köket, men kände mig aningen för snål. Ibland är jag bara sån.
Under tiden vi stod och månglade så kom solen fram och sken allt starkare så efter Loppis blev det raka vägen (nåja, hem och packa ur bilen först) till stranden. Där stannade vi ända till Bolibompa, så det blev att äta i omgångar eftersom ena dottern satt fast vid Bolibompa i vardagsrummet och sambon vid V75 i sovrummet och Liten bara måste ha mat innan hon somnade osv. Idag har både minstingen och mamma haft fästing, så efter mat och bad kollades även storasyster igenom men där kammade vi noll.
Hann bara läsa ett uppslag i Kulturdelen i DN i morse och där konstaterade jag att min store, underbare idol, Marc Almond, har gått och fyllt 50. Otroligt. Det är i alla fall alltid roligt att läsa om honom. Man blir varm inombords. Han är en fysiskt liten och själsligt enorm person. Grattis grattis. Måste hålla utkik efter den nya Cdn "Dining with Panthers".