lördag 4 augusti 2007

Shoppa för ett bättre(?) klimat

Jahaja, så har då konsumtionssamhället svarat på rapporterna om klimatförändringar. Nu lanseras nya idéer om hur vi ska handla för att rädda vårt klot, hur vi ska handla grönt, ekologiskt, närproducerat. Jättebra, eller hur? Men är det inte så att vårt klot faktiskt skulle må bättre om vi inte hela tiden handlade? Om vi inte hela tiden konsumerade? Produkter för ett hållbart klimat måste ju vara produkter med en lång livstid så att vi SLIPPER köpa nya?

Att handla på Loppis (eller byta grejor som man också kan kalla det) som många gjorde där jag var idag måste ju vara något av det som kallas för att handla grönt, grön konsumtion, återanvändning. Men vi säljer ju också på Loppis för att kunna köpa nytt. Förra veckan såg jag en båt för fem kronor på Loppis. Det tyckte jag var otroligt, men blev upplyst om att båtbranschen är på kraftig uppgång och begagnade båtar sjunker i pris för människor vill inte ha gamla båtar, de vill ha nya... då blir ju Loppisfyndet genast en del i en mindre grön kedja.

Min dröm om att köpa (handla, konsumera) en sommarstuga handlar nog mycket om Back to basics, back to nature, att kunna leva närmare naturen, kanske inte som ett med naturen, men betydligt närmare än det bekväma (?) liv vi har här i staden. Utan indraget vatten, med torrtoa, med enkla lösningar och naturen in på bara skinnet. Möjligheter att kompostera, ta tillvara regnvatten och odla grönsaker. Jag inser ju att stugan skulle innebära en hel del extra bilresor, men också en hel del minskad konsumtion.

Här i centrum är konsumtion en del av vardagen. Med nära till affärer och kiosker blir det nästan alltid något som MÅSTE köpas. När min äldsta dotter var liten brukade vi ta en promenad till Bussterminalen och köpa en glass och titta på bussarna. Och häromkvällen sprängde vi alla klimatprofiler genom att ta bilen och jaga glassbilen (dessutom utan resultat). förhoppningsvis hör man inte glassbilen i stugan. förhoppningsvis äter man röda vinbär istället och tar sedan en promenad till stranden och kvällsbadar. förhoppningsvis.

När man väl ska handla är det väl jättebra om man handlar ekologiskt, men det är inte alltid det mest ekologiska att slänga sina gamla tröjor och skaffa nya ekomärkta för att "vara rätt" bland de medvetna. Läs mer om grön konsumtion på:
http://www.monbiot.com/archives/2007/07/24/eco-junk/#more-1074

Inga kommentarer: