lördag 11 augusti 2007

Manlighet, stuga och sjukskrivningar

Hoj, vad varmt det blev idag då. Tänkte först låta barnen plaska lite i bassängen hemma bara eftersom vi skulle iväg på eftermiddagen, men det blev för hett, så vi kastade i oss korv med bröd och for iväg till närmsta strand för en dryg eller knappa två timmars bad och sol.


I DN bekräftades i en liten notis det jag länge misstänkt och också bloggat om; att manlighet bara är en genetisk defekt. Enligt en färsk undersökning på råttor visade det sig att endast en gen i luktorganet hos honråttor skiljde sig från hanråttorna. När den genen slogs ut började honråttorna bete sig som hanarna och bestiga varandra etc. När jag berättade detta för min mamma och mormor så sa min mormor att "det har man väl vetat länge" och jag kan inte annat än hålla med, men det känns så skönt att få det vetenskapligt bekräftat.


Vi tvåtiden tryckte vi så ihop hela familjen i bilen för att titta på stuga och visst blir man sugen. Den här stugan var både större och i bättre skick än den förra vi tittade på, ändå så tyckte resten av spekulanterna att det handlade om att köpa en tomt. De flesta var dessutom äldre, alltså; tre av dem gick med käpp. Ett yngre par och så vi, lite mittemellan, ganska gamla, men med små barn. Vi verkade klart mest intresserade. Delar av familjen kunde inte slita sig från utemöblerna (de flesta inventarierna ingår eftersom nuvarande ägare är en åttioårig jazzdiggare från Täby). Konstig kommentar, men jag menar att han knappast behöver en massa extra möbler och skottkärror och sånt i sin lägenhet.


Vi blev bjudna på middag hos en ungdomskamrat till mig och hennes mamma som har sitt hus i samma riktning som vi redan åkt en bit. De har en jättehärlig trädgård fylld av blommor och bär där man kan sitta och bara njuta. Nu var det förstås full fart på två små tjejer med dockvagnar som drogs runt runt. Och pladder pladder pladder... Just när sambon förklarat att han skulle föda upp egna kycklingar med värmelampa och ha ett växthus med elslingor så att man kan odla året runt i stugan och frågat hur det var med elförsörjningen hos väninnan så gick strömmen och efter en stund kom grannen och undrade eftersom han ström också försvunnit. Sambon fortsatte att förklara att då kan man ha ett eget dieselaggregat hemma och dra igång så har man elförsörjning hela tiden. Eller ett kärnkraftverk, tänkte jag, det krävs nog för att driva allt som han ska ha i stugan... Män, män, manlighet, en genetisk defekt helt enkelt.


I övrigt diskuteras väl förslagen till nya sjukskrivningsregler. Frågan är väl vad de ska leva på som inte kan jobba och inte får bli sjukskrivna. Så sent som denna vecka tror jag ledaren i lokalblaskan skrev att friska människor måste jobba med anledning av att ett par i Kinna nekats socialbidrag när de inte aktivt sökte jobb. Kommuner börjar kräva motprestationer för att kvittera ut socialbidrag, man får inte vara sjukskriven när man mår dåligt, hur ska man kunna försörja sig om man drabbas av en långvarig depression t ex? (det är ju inte alldeles ovanligt). Dessutom kan jag ju hålla med om att det där paret i Kinna kunde söka jobb, det är ju ändå helt omöjligt att få ett, så det kan ju inte vara så farligt att klämma ner ett par rader och skicka iväg då och då. Men det är klart, vill man inte jobba, då får man väl ett jobb.

Inga kommentarer: