fredag 15 juni 2007

PMS, bilar, galen granne, McDonalds och bebis på semestern

Irritationen kanske inte bara härstammar från PMS och molande värk i mage och ryggslut, kan också vara avhängig en natt med Johan Ulvesson i örat. Vad är det för ångestsyndrom grannen lider av som måste ha något medium påslaget nätterna igenom? Själva satte vi aldrig ens på TV:n igår, något som jag förundrade ett f d kommunalråd med idag. Han undrade hur jag hade tid att blogga. Enkelt, tyckte jag, när barnen somnat sätter jag mig vid datorn. Han undrade om jag inte såg på nyheterna. Själv var han nyhetsnymfoman. Om jag hinner gör jag det, eller så lyssnar jag på radion i bilen eller läser tidningar och internet. TV-nyheterna är inte längre allena saliggörande och objektiva på det sätt man förr upplevde dem.

Vi fick lite extra sovmorgon i morse, utbildningen om auktorisation och konkurrensutsättning var framskjuten till tio. Ändå blev det bråttom, stressigt och knappt görligt att komma iväg. Studs, studs av med ungarna vid dagis och vidare till kommunhuset. Kaffe i plastmugg fick följa med till bänken. Så fick vi lära oss att vi är på väg mot en revolution där allt ska bli privat, men det gällde att vi planerade och formulerade allt på rätt sätt så att det verkligen blev av och ingen ovillig tjänsteman sölade och drog ner farten på revolutionen så att det hinner bli val och maktskifte igen.

Sallad på papptallrikar med dryck i aluminiumburkar och plastmuggar serverades till lunch. (Miljöriktig kommun) Sen var jag tvungen att lämna utbildningen och åka vidare till ett gruppmöte i landstinget. Ringde dagis och påminde om att smörja in barnen med solskyddsfaktor om de skulle vara ute. Det hade plötsligt blivit så soligt.

Mycket intressant möte med andra vänsterpartister som jobbar med sjukvårdsfrågor inom landstinget. Fick bl a reda på att den borgerliga majoriteten i landstinget planerar att sälja ut all vård och omsorg i Södertälje. Det var ju intressant. De som var så måna om att rädda sjukhusen i Norrtälje och Södertälje och ge dem ro att arbeta och slippa oroa sig för framtiden under förra mandatperioden. Nu är det annat ljud i skällan. Nu passar det så bra att sälja ut just vård och omsorg i Södertälje eftersom den finns samlad i en organisation i enlighet med den lösning som gjordes för att slippa lägga ner akutmottagningen och förlossningen i södertälje. Och gissa var mer vård och omsorg finns i en samlad organisation? Rätt gissat; Norrtälje. Nu får vi se när moderaterna ska leva upp till det som de själva kallade för en "av oppositionen påhittad skräckvision" och börja sälja ut sjukhusen.

Apropå sjukvård så står det i DN idag om förlossningsvården i Stockholms län, något som jag också tidigare skrivit om på denna sida. Trycket på förlossningsavdelningarna i Stockholm är hårt i sommar och nu erbjuder landstinget sig att betala resor och hotell för mödrar som väljer att föda i ett annat län, där trycket inte är så hårt. I övrigt skickas blivande mödrar till Eskilstuna, Västerås och Uppsala i pressade lägen. Till stor del har dock situationen löst sig, enligt Christina Torstensson på SLL, det fattas bara ca 60 platser 2007.

På vägen hem från Stockholm fastnade jag bland pendlare och sommarstugefarare i bilköer utan ände. Till stor del stod det stilla ända tills Arninge. Där kunde jag äntligen sätta foten på gaspedalen och ringa mamma och be henne hämta barnen på dagis eftersom jag insåg att jag inte hade en sportslig att hinna fram i tid. Dock flöt trafiken bättre på slutet och det tog bara dryga två timmar hem. Ca kvart i sju bestämde storasyster att vi skulle äta pizza och mamman var inte svårövertalad. Så idag blev det en pizzeria. Har inte hunnit kolla, men ni vet väl att ni kan kolla om er favoritrestaurant är kollektivansluten och har justa förhållanden för sina anställda på "Justa Kroglistan!" som publiceras på www.hrf.net.

Jaja, från restaurant till McDonalds är steget inte så långt (?). Läste i LO-tidningen att regeringens nya subventioner av ungdomsjobb kommer att ge McDonalds 50 miljoner friska i fickorna utan att behöva ge ett enda nytt jobb. Det kommer alltså att bli en minskning av arbetsgivaravgiften för anställda mellan 18-24 år (ca 75% av McDonalds personal). Denna minskning kommer att gälla alla i den åldern, även de som redan är anställda och kommer därför inte att stimulera fler jobb. Sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga kostar staten 4 miljarder kronor, men regeringen har inte räknat på hur många jobb det kan ge, det skulle kunna bli noll. Det skulle kunna bli bara klirr i kassan för företag med många unga anställda och ännu svårare för oss som närmar oss döden att någonsin komma in på arbetsmarknaden.

Idag är det fredag och givetvis duger det inte för en granne som min att då se en trippelbox med Care of Segemyhr, nej då måste man bjuda hem sina sju närmaste kompisar, spela musik, hoppa och skrika. Lilla grodan somnade dock av ren utmattning trots skrålet, storasyster fick ingen ro och själv kände jag irritation och spänningar i hela kroppen (vilka också kan kopplas ihop till viss del med PMS, men jag tror jag måste ha tystnad snart innan jag skriker, jag kan ju aldrig sova ordentligt). Till sist fick jag lägga ut fyraåringen på soffan, funderade på att bädda på madrasser i vardagsrummet (gråtfärdig faktiskt), men då beslöt granngänget att gå ut en stund (kommer väl hem snart igen). Det tog nästan en timma för dem att pallra sig ur lägenheten, runt häcken, beundra sin flerfärgade gamla bil en stund och sedan raggla ner mot centrum. Den första som kom ut genom porten var en lössläppt kamphund. Nu är vi inne på favoriter här; jag som redan lämnat ett boende p g a grannar med lösa hundar. Jag släpper inte ut mina barn att leka i trädgården om det dyker upp lösa hundar med berusade ägare. Nu är jag arg. NU vibrerar PMSen i hela kroppen, men jag var inte tillräckligt arg för att ge mig i kast med fyllegänget som stod utanför ett långt tag. De verkar liksom inte trevliga...

Nu har äntligen min äldsta dotter somnat här bredvid mig och datorn. Ska lyfta in henne i sin säng och hoppas att grannen snubblar hem till någon kompis i natt (jag vet liksom inte ens vem av dem det är som bor här, de uppträder alltid i gäng).

Inga kommentarer: