onsdag 13 juni 2007

Min skepsis mot privatiseringar kvarstår

Jag ska börja med att be Förenade Care om ursäkt för att jag igår blandade ihop dem med Attendo Care. Inte så lätt att hålla reda på alla vårdföretag som verkar i vårt län. Förenade Care är fortfarande de som driver den privata cancervården i Täby med för lite pengar så att hälften av läkarna valt att säga upp sig. Förenade Care är också det företag som fr o m första maj efter många turer tagit över den avancerade hemsjukvården här i kommunen efter att ha vunnit en upphandling över det lokalt avknoppade småföretaget som tidigare drev det. Det lokala företaget överklagade upphandlingen och därför har Förenade Care inte förrän nu kunnat ta över verksamheten. Nu är det väl bara hålla tummarna för att de inte la ett för lågt bud så att de inte har råd att driva den högkvalitativa vård våra patienter är vana vid.

Attendo Care är det företag som bl a driver Ekbackens kritiserade äldreboende i Stockholm och det äldreboende där min farmor tillbringade sin tid fram till ett par månader innan sin död. Vi fick då dispens att flytta henne till ett äldreboende i Kista eftersom vi anmält Attendo Care´s boende för vanvård.

Så det gäller att hålla reda på vem som är vem i den privatiserade djungeln.

Nu läser jag i lokalbladet att tre av fem musiklärare slutar då musikskolan i Rimbo privatiseras och många föräldrar är med rätta oroade för sina barns musikundervisning. Barn och skolnämndens moderata ordförande menar att förändringarna kommer att bli marginella för barnen. "De kanske får en annan lärare. Vill man ha samma lärare kvar får man åka till Norrtälje." Kan tyckas marginellt, men en lärare kan vara ganska viktig för undervisningen och en resa fram och tillbaka till Norrtälje ganska krånglig för ett mellanstort barn med instrument. Och sedan kan man ju undra vad som krävs för att få privatisera en verksamhet, räcker det med att en anställd vill knoppa av sig eller??? Om tre av fem lärare slutar tycker jag inte att det låter som att personalen vill ha den här privatiseringen, vem är det då som driver på?

Pratade för ett tag sedan med en partikamrat som arbetar som lärare på en liten, kommunal skola. Han sa att de pratar mycket om att bli privata. Inte för att personalen egentligen vill det, utan för att det känns som ett tryck från den politiska ledningen. De känner sig i riskzonen för nedläggning/sammanslagning om de blir kvar i kommunal regi och de känner att de skulle få mer stöd och hjälp som privat skola.

Jag säger bara: Nyval, nyval, nyval

Inga kommentarer: