måndag 18 juni 2007

allmänhet, tidigarelagd skolplikt och mer om att köpa sig fri

Flera långa debatter under kvällens fullmäktigemöte ledde till att vi inte kom hem förrän vid tio med övertrötta barn som snabbt somnade vid läggning. På rasten på jobbet snackade man om det nya förslaget att tidigarelägga skolplikten till sex års ålder. Och om föräldrarförsäkringen. I Belgien får man visst bara vara hemma tre månader. Annars började natten med en olycka delvis förorsakad av gårdagens kvällsfika. Storasyster råkade nämligen kissa i sängen så det blev upp och byta lakan och pyjamas och bädda ner igen. Halvtaskigt sovande hela natten faktiskt. Antagligen var jag lite nervös eftersom fotografen från Arbetaren skulle komma och fota mig på jobbet idag. Han skulle komma vid tjugo i nio och åka med ner till dagis och allt, men vid halv nio ringde han och sa att han skulle komma ca fem över nio eftersom han missbedömt avståndet från Stockholm. Det var ju inget unikt så jag åkte ner till dagis, lämpade av tjejerna och hämtade sen upp honom vid busstationen och åkte till jobbet. Han fotade hela tiden och tog över tusen bilder sammanlagt. Snacka om att man kände sig plåtad!

Och arbetskamrater och kunder undrade givetvis vad det var frågan om. En folkpartist började genast gorma och trodde att han försökte fotografera när hon slog in sin kod. Men det är väl typiskt folkpartister att alltid tro att alla andra försöker sig på en fuling!!!

Det var rätt mycket att göra på jobbet idag, det började lugnt och ökade sakta på. Jojo, det är inte midsommarvecka för intet och vi får väl se hur läget är i kassan på torsdag när jag jobbar nästa gång. Klippen den här veckan verkar vara färsk potatis för 98 öre kilot och två ostkakor för 39 kronor. På rasten diskuterade vi som sagt skolstart och de flesta verkade tycka att barnen skulle få vara barn så länge som möjligt. Vad är egentligen anledningen till att tidigarelägga plikten? Barnen får ju börja i skolan vid sex års ålder. Men det är klart i borgarnas värld är det ju fult att lämna barnen på dagis, men helt okej att lämna dem i skolan, så varför inte skolplikt från ett års ålder?

Hämtade barnen och vi åt kräm och mjölk till middag innan vi rusade vidare till kommunfullmäktige. Fullmäktigemötena börjar alltid med allmänhetens frågestund och till dagens sammanträde fanns två inkomna skriftliga frågor samt att två "allmänhetar" gick upp i talarstolen och ställde frågor. Det var mycket utförliga och långa frågor som ledde till debatt, vilket inte gillades av fullmäktiges moderate ordförande . Gång på gång förklarade han att det var en frågestund och inte ett debattforum. Löjligt, det är klart att allmänheten vill höra hur politikerna debatterar kring just deras fråga och inte bara ett torrt svar som de lika gärna kunde ha fått från en tjänsteman. Bl a ställdes frågor kring alternativa lösningar för Västra vägen, dumpning av aska från pappersbruket i Edeboviken och de två stora betongkolosserna som just nu förbereds för i villakvarteren här nära centrum trots att länsstyrelsen undanröjt byggloven. Väldigt intressanta frågor att få belysta.

Efter detta följde en lång diskussion kring bristen på äldreboenden efter en interpellation av vår gruppledare. Vad är valfrihet undrar vi? och ordförande i Tiohundranämnden, folkpartist, erkände att i en bristsituation finns ingen reell valfrihet. Alltså krävs en viss överkapacitet för detta. Och hur många byggen av äldreboenden som än ligger i pipeline just nu så täcker de nya boendena långt ifrån behovet. Vad är rimlig tid? Alla som bedöms ha behov av särskilt boende ska få det inom rimlig tid? Vad är rimlig tid när du är 93? Och vem ska bedöma om du har behov av ett särskilt boende? Tydligen har du inte själv den förmågan.

Den längsta debatten (medan jag kunde vara kvar med barnen) var den om hur många flyktingar vi i kommunen kan ta emot. Den borgerliga majoriteten hävdade hela tiden att vi måste kunna ge flyktingarna ett värdigt mottagande och därför kan vi bara ta emot en tredjedel av det Migrationsverket bedömer att vår kommun kan ta emot. Ungefär likadant resonerar alla de förhållandevis rika kommunerna i nordöstra Stockholms län. Mitt ända inlägg i den debatten var: Var finns det värdiga alternativet för de 159 personer som kommunen inte tycker sig kunna ta emot? Men det kunde givetvis ingen svara på. Och sen blev det votering medan ungarna klängde omkring och hade tröttnat för länge sedan.

Köpa sig fri ja, igår skrev jag om hur kommuner köper äldreomsorg i Spanien och om hur Stockholms läns landsting försöker köpa förlossningsplatser runt om i landet. På nyheterna berättade de dessutom om hur Sverige vill betala flyktingar 23 000 kronor för att åka tillbaka till sina oroliga hemländer. Trots att de varit här i över fem år. Skrämmande. Tror vi att vi kan köpa oss ur allt ansvar?

Nu ska jag sova för imorgon ska jag åka till den där hittegodsavdelningen och leta efter dotterns keps och sen på sjukvårdsstyrelsesammanträde och när jag väl är tillbaka på hemmaplan tar jag med mig tjejerna till min mormor som fyller 92 år imorgon. Och hon bor alldeles själv utan hemtjänst, precis som borgarna önskar. Ge henne en födelsedagspresent vet ja, som tack för hjälpen att hålla köerna till Särskilt boende nere i hundratalet.

Inga kommentarer: