fredag 8 juni 2007

var ska bebin födas, solsting och arbete

Idag hade jag en debattartikel om brist på förlossningsplatser i Stockholms län i lokaltidningen. Den kan ni också läsa på www.vansterpartiet.se/norrtalje. Själva resan till BB är nämligen en del i oron för de blivande mödrarna här ute på vischan. Själv sa jag i alla år att den dagen jag skaffar en etta i Danderyd då vet ni vad som är på gång. Sen gick det ju bra ändå, men visst var oron för resan, förlossning i baksätet och sånt en stor grej. När jag började med sjukvårdspolitik 1992 så var mitt främsta mål att återuppbygga ett BB i Norrtälje. Sedan dess har jag lärt mig ett och annat, bl a om vikten av närhet till specialister och neonatalavdelningar när allt mindre och svagare barn kan räddas till livet. Inte skulle vi väl vilja ha ett andra klassens BB där vi inte kan rädda dessa små paltar utan endast bringa normalstora, normalfriska barn till livet? Ändå går några centerpartistiska kvinnor i 60-65årsåldern ut och propagerar i valrörelsen för just detta, ett lokalt BB i mindre skala för att öka tryggheten för de blivande mödrarna i länets norra delar. Tryggheten är ju också att veta att om något händer under förlossningen så finns den bästa expertisen i världen (faktiskt) bara på ett stenkasts avstånd.

Men sen gäller det ju att den här expertisen har plats och tid att ta emot en också. Och just nu är det körigt på Stockholms förlossningsavdelningar. Detta beror bl a på att man bygger om på Danderydsförlossningen och därför är tvungen att ha verksamheten uppdelad på flera olika ställen och för att klara lika många förlossningar som förra året hade man behövt ett extra tillskott på pengar som man fick nej till av landstingsledningen. Nu letar landstinget istället förlossningsplatser i bl a Uppsala och Västerås.

Nästan 80% av alla blivande mödrar i norra Stockholm besöker BB innan det är dags att föda. De allra flesta träffar en barnmorska där, ärenden som de borde ha kunnat klara av på den MVC som mödrarna är inskrivna på. Därför är det viktigt att landstinget snart kan ta det beslut om vårdkedja inom MVC-förlossning-BVC som varit på gång i flera år som kommer att innebära utökade öppettider för många MVC-mottagningar. En MVC-mottagning med öppet sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet och med ett tydligt uppdrag gentemot de havande kvinnorna skulle skingra oron och förhindra många långa och onödiga resor in till BB från länets alla hörn och kanter. Och det skulle ge personalen på förlossningsavdelningarna tid att ta hand om de födande kvinnorna.

Det var det. Annars har jag jobbat idag. Det var varmt inne på jobbet också, men utomhusluften fick jag knappt känna av. Och i morse hann jag bara läsa lokaltidningen och på jobbet har de bara kvällstidningar och enligt dem har det ju inte hänt något mer än att allas vår Paris Hilton blivit släppt ur finkan.

Hämtade barnen halv sju, trötta, hem och lagade mat, spaghetti och köttfärssås. Åt vid halv åtta (samma tid som barnen brukar gå i säng). Strulig middag där ingen orkade sitta kvar vid bordet. Rabarberpaj och glass till efterrätt och sen lekte barnen med hemkommen pappa medan mamma diskade och sen var det sängen...sängen...sängen. Och ju längre de har varit vakna, desto svårare är det att få dem i säng, men tio över nio sov de i alla fall och... okej, de får guldstjärnor bara för att jag älskar dem så mycket. Men visst börjar man fundera när stora tjejen kommer till mig och säger: "Jag sätter bara på mig pyjamasen om du läser två böcker och berättar en hundsaga med nåt läskigt. Okej?" Nej, liksom, nej, det är inte okej. Det är inte du som sätter kraven och ställer ultimatum. "Buhuhu, det blir ingen hundsaga, buhuhu". Men som sagt, ska jobba imorgon igen så det är bäst jag sover nu.

Inga kommentarer: