torsdag 26 juli 2007

Rättvist? Väder? Blåbär, bad och glassbil

En flitig debattör i lokalblaskan med två hemvister och dessutom styrelseledamot i skattebetalarnas förening fortsätter envist att förbanna rättvisan, men nu preciserar han det till den distributiva rättvisan, d v s fördelningspolitiken. Debattören tycker att det är fel att ta bort t ex förmögenhetsskatten, han anser att en strävan att utjämna skillnaderna i ekonomiska förutsättningar mellan människor förstör möjligheterna för ett samhälle att utvecklas. Och det är klart, han har ett hem i Danderyd och ett i Furusund. Han kanske har gnott ihop till dem båda två själv också och då tycker han förstås att han ska ha rätt att njuta av det han gnetat till. Och om jag istället väljer att vara deltidsarbetslös eller sjukpensionär så får jag väl bita i det sura äpplet och förstå att jag inte ens kan få låna till en "tomt med byggnad på" beläget i skogen åtskilliga mil från havet. Men om vi drar det ett snäpp längre, det är egentligen där jag vill börja tala om rättvisa, hur påverkar detta våra barn? På vilket sätt har våra barn förtjänat att få mer eller mindre av livets goda?


Igår skrev Helene Sigfridsson från Sveriges Makalösa Föräldrar att en ensamstående mamma tjänar i genomsnitt 54% av en gift pappas lön. Vad är det för rättvisa att hennes barn inte kan ha ett sommarställe i Furusund att koppla av på när de är lediga från skolan? Vad är de för rättvisa att hon aldrig kan stötta dem ekonomiskt så att de kan klara studier, få en bostad, resa och skaffa sig erfarenheter eller t ex ta körkort? Varför ska hennes barn få sämre förutsättningar än den gifta pappans barn? Jag anser nog att den s k förbannade rättvisan först och främst är nödvändig för att säkerställa alla barns lika värde och möjligheter.


Saknar fortfarande debattartikeln om hushållsnära tjänster som jag och politikerväninna plitade ihop redan i början av förra veckan. Annars var det ett intressant inlägg om privatiseringar inom vården. Skönt att det finns fler som inser att privata entreprenörer inte går in i vården för att bedriva välgörenhet utan för att tjäna pengar. Och att det är våra skattepengar som går till deras vinster. Det skulle väl vara lämpligare om skattebetalarnas förening ägnade lite mer energi åt detta svindleri än att oja sig över förmögenhetsskatten som endast ett par procent av befolkningen över huvud taget drabbades av.

Förutom debattsidan så bestod lokaltidningen idag av en massa sidor om hur dåligt vädret är i sommar. Fattar inte riktigt vad de tjatar om. Okej, i Småland och Skåne verkar de ha haft det lite halvjobbigt. Och i England, Bulgarien och Italien. Men här i kanten av Stockholms skärgård så tycker jag nog att vädret är ganska lagom och normalt, idag var det ju t o m utlandshetta...

Vi hade bestämt redan i förväg att vi skulle åka ut i skogen och plocka blåbär med min mamma och mormor så, efter att ha slängt ut mattorna i köket och hallen, moppat och våttorkat golv, blev det ett ganska svettigt race i skogen. Och även om blåbär är jättegott så var nog ändå det populäraste våfflor och kokta ägg som fanns i matsäcken. Min mormor som är 92 fick sitta på en fällstol (man får det om man är över 90 i vår släkt) medan vi fikade. Ungarna rullade runt på strandfilten och mosade ägg med rumporna och jag försökte få i mig kaffe och korvmacka.

Det blev mycket klimatpåverkan från oss idag för vi tog bilen till skogen och när vi lämnat av den äldre generationen (Liten passade på att sova middag i bilen) så fortsatte vi med bilen till havet på andra sidan centralorten och träffade där moster och kusiner vid långgrunda sandstranden. Och,,, för första gången den här sommaren,,, det var proppfullt med människor på stranden så man blev matt bara av att försöka hålla rätt på ungarna. Vi fikade igen och åt frukt. Havet var blått och varmt. Allt utom bensinen (och bilen förstås) var gratis. Som tur är finns det två badplatser i stan också för de som inte har bil.

Innan vi hann få på kläderna började äldsta tjejen tjata om vad vi skulle göra när vi kom hem. För att få tyst på henne försökte jag (äh, vi var skitsena också och jag var trött) muta henne med McDonalds, men med min vanliga tur. Lyssna om detta är otroligt. Jag försökte låta bli att beställa något som vi skulle få vänta på.

- Jag tar två Happy Meal, en liten Big Mac (vad i helsike är det? som en halv dubbel latte) och ett Fishmeal (glömde att man måste vänta på fisken, var glad att jag övertalat barnen att ta något annat).
- Hamburgarna tar lite tid...
- Finns det nåt annat färdigt?
- Inte cheeseburgare, inte chickenburgare, kan ni ta chicken nuggets?
- visst, visst...

Åker till nästa lucka.
- Det finns hamburgare, vill ni ha nuggets ändå?
- Nej tack, ta hamburgare.
- Men liten Big Mac är inte klar, vill ni ta en chickenburgare istället?
- Nej tack (eftersom detta var en specialbeställning från äldsta tjejen som helst ville ha en liten Mc Feast men de hade de inte längre)
- Då får ni åka bort till parkeringen och vänta. Det tar fyra minuter.

Tror jag skulle slita håret av mig. Och fiskburgaren, varför tog inte den extra tid idag då? Är det mig ni hatar eller???

Till Happy Meal tvingas man numer att välja mellan färdigskurna äppelbitar i påse och hala små morotsbitar i påse också. Allt för den hälsomedvetna imagen. Liten åt ingen mat, men tyckte det var jättekul att skrämma slag på mamma med en hal liten morot mellan läpparna som försvann in i munnen så fort mamma försökte få ut den. Den kunde ha halkat ner i halsen som på ett bananskal. Aldrig mer. De får ta hälsoköret och stoppa upp någonstans. jag åker till McD för att vara onyttig.

Konstigt nog orkade vi med en fika hos väninna på kvällen också. Och storasyster försvann. Vi skulle bara stanna en kortis, men det tog nästan 45 minuter att hitta henne då hon och kompisen jagade Glassbilen... Så trodde hon också på fullt allvar att jag skulle köpa glass till henne, men det blev bilen hem, tårar över att hon aldrig skulle få glass från Glassbilen, premiär för användande av "fästingpenna" då hon fått en fästing under hakan(nu kliar det överallt) och duns i säng. Liten somnade direkt, Storasyster vände och vred, vände och vred, men till sist så... Mamman plockade in mattorna, gick igenom badväskan (mest sand där) och ställde in blåbär (och en stolt fjällskivling) i kylskåpet.

1 kommentar:

Catarina sa...

Varför syns inte det här inlägget nu då???