lördag 21 februari 2009

Vårdnadsbidrag - nej tack

Det verkar inte bli något vårdnadsbidrag i kommunen och det är vi tacksamma för. Många av de som vill ha vårdnadsbidrag verkar inte ha förstått hur det kommer att fungera. En del förstår t ex inte att man måste fördela om pengar från förskolan till vårdnadsbidrag och att det på detta sätt riskerar att bli sämre kvalitet i förskolan. En del tror att de ska kunna arbeta halvtid och sen ta ut vårdnadsbidrag för halvtid (1500 kronor då?), men då måste man ju ha någon annan som tar hand om barnet när man arbetar eftersom ingen som nyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen kan få vårdnadsbidrag, inte ens om det rör halvtid.
Vad dessa förespråkare för vårdnadsbidraget istället borde förespråka är ju en höjd och uttökad föräldrarförsäkring. Det ger föräldrar större möjlighet att gå ner i tid och inte jobba så mycket när barnen är små, alternativt att någon av dem är hemma på heltid under en längre tid.
Ett annat alternativ är sex timmars arbetsdag som norm. Man skulle kunna börja med att göra det till norm för föräldrar med barn under åtta år.

Inga kommentarer: