måndag 9 februari 2009

Valfrihet och Mångfald?

Så fick man sig en känga i tidningen idag då. Tja, att Moderaterna och jag inte har samma syn på valfrihet det visste man ju redan. Valfrihet och Mångfald är för Moderaterna ord som hör ihop med privatiseringar av gemensamt ägda verksamheter. Stämmer dåligt med min uppfattning av de orden.
Ärligt talat tycker jag bättre om att tala om frihet, och pratar vi om individernas frihet så handlar det ju om att alla ska ha samma frihet och att kapitalistiska intressen inte ska kunna begränsa andra människors frihet. I de mänskliga och medborgerliga rättigheterna så står det att "Frihet består i att kunna göra allt som inte skadar andra". Ett kapitalistiskt system byggt på konkurrens går alltid ut på att en individs frihet begränsar en annan individs frihet. Ett samhälle utan kapitalism - där börjar vi närma oss frihet för människan.
Mångfald handlar ju om att det finns flera olika lösningar, att det finns en öppenhet och en tolerans mot människors olikheter och olika sätt att vilja leva sitt liv. Mångfald och frihet hör ju till stor del ihop. Kärnkraftverk som lösning på energifrågan, gigantiska vattenledningar som lösning på vattenfrågan och fler motorvägar för att komma tillrätta med trafikträngseln är inte mångfald utan enfald oavsett om det är privata entreprenörer som bygger.
Open up!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att du fått en känga i tidningen idag har jag missat. Hmm försovning i morse, att läsa tidningen var uteslutet.
Men visst är så att de mörkblå alltid talar för valfrihet, men agerar emot den åtminstone i skolfrågor!!! Dom brukar säga att det inte är politikerna som ska bestämma, utan det är föräldrarna. Que??????

Catarina sa...

Que? is the question