måndag 2 februari 2009

Skolvalet - ett hån

”Ge ditt barn de allra bästa förutsättningarna”, skriver Ann S Philgren (M) Margareta Säterli( Fp) och Ann Lewerentz ( Kd), men ingen från Centern, (varför inte?) på debattsidan i Norrtälje tidning den 27 januari 2009. Artikeln berättar om ökade krav på framtidens arbetstagare, det räcker inte med god vilja och arbetslust. Resonemanget syftar till att det nu är dags att "välja" skola inför hösten. "Alla föräldrar och barn i Norrtälje kommun har möjlighet att välja sin skola, bara skolan de väljer har plats", sägs det i artikeln.

Men vad hände med dom som hade gjort sitt val? De som gjorde allt rätt, organiserade sig, uppvaktade ansvariga politiker och skrev debattartiklar i tidningen för att försvara och argumentera för sitt val? Föräldrar, elever och personal engagerade sig och skrev brev direkt till alla politiker i barn och skolnämnden och till alla i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Skolsköterskor, personal från BUP, oroliga mor och farföräldrar, politiker från S, V, Mp, Kd och C skrev om vikten av att låta Flygskolan vara. Demonstrationer utanför kommunhuset, fackeltåg i mörker och regn, mängder av obesvarade frågor på allmänhetens frågestund.

Men så blev det ändå majoritetens politiker som gjorde ”rätt val” åt föräldrar och elever och valde att lägga ned Flygskolan. Precis som man tidigare ”hjälpt ”de elever och föräldrar som valt Vigelsjöskolan att göra ett ”bättre” val.

"Vilka förutsättningar behövs för att just ditt barn ska kunna leva ett gott liv, med möjlighet att kunna försörja sig och att kunna delta i samhällsbygget som medborgare?" ,undrar skribenterna till artikeln. Tänk om förutsättningarna "en trygg skola i närområdet", säkra gång- och cykelvägar, långsiktighet i skolvalet (skolan ska inte hotas av nedläggning från och till), inflytande, demokrati, möjlighet att påverka är de faktorer som man anser sitt barn behöva. Det skulle ge en möjlighet att redan som barn kunna delta i samhällsbygget genom att tala om vilken skola man vill gå på och förstå att någon beslutsfattare lyssnar och tar till sig. Förebilderna är vi vuxna.

Och vilka val kommer vi att kunna göra i framtiden? Singö skola försvinner med all säkerhet efter valet 2010 om det blir borgerlig valseger igen, Grindskolan och Bålbro blir privata om moderaterna får som de vill. Vilka alternativ finns det kvar för dom som vill välja en kommunal skola nära hemmet? Våra skolor skiljer sig och visar olika resultat, skriver de tre borgerliga kvinnorna, det gäller kunskaper, trivsel och miljö. Men vad spelar det för roll? Det spelar ju ingen roll hur mycket eleverna trivs för att en skola ska få vara kvar, det är inte den skolan som föräldrar och elever väljer som blir stark, får extra bidrag och blir kvar. Inte om den är kommunal i alla fall.

Att välja skola i mån den skolan har plats har varit möjligt i den här kommunen i över 20 år. Skillnaden är bara att nu SKA man helst välja ett privat alternativ. Annars är man ju inte säker på någonting, annars kanske skolan blir nedlagd, annars är det väldigt liten risk att ens val blir respekterat som ett faktiskt val.

Ann S Philgren som pedagog, ja till och med doktor i pedagogik och fd rektor, med erfarenhet både från kommunal och privat skola borde veta att det är viktigt att ha nära till skolan. Hon borde veta att det inte går att bara se till pedagogik och resultat utan att allt hänger i hop. Hon borde veta att det inte går att tala om att höja resultaten i skolan och samtidigt dra ner resurserna på skolhälsovården. Det i en kommun som har bland Stockholms läns högsta ohälsotal och lägsta utbildningsnivån. Där IV är ett av de största gymnasieprogrammen.
I en kommun där kostnaderna för vård av barn och unga skjutit i höjden det senaste året. Inte för att socialtjänsten varit slösaktiga, eller prioriterat fel, utan just för att det är dels fler barn och unga som behöver samhällets stöd och hjälp och dels för att det ofta är en mycket komplex problembild hos dessa barn och unga.

Tal om val och möjligheter blir bara ett hån mot människor som valt, stridit och körts över av politiker som "vet bättre" och gör "bättre val" åt dem. Och det ger inte starka trygga medborgare rustade för framtiden.

Catarina Wahlgren, v och Hanna Stymne, Bratt ,s

1 kommentar:

Ulrika Falk sa...

Mycket bra debattartikel! Tack för det tjejer :-) Det är säkert många fler som tänkt precis samma sak....