tisdag 10 februari 2009

Valfrihet igen

Ulf Lindberg från Almega skriver i Norrtelje tidning den 10 februari 2009 och berömmer kommunen för dess ökade valfrihet. Vad menar han då med valfrihet? Jo, det står klart i texten att valfrihet är likställt med ett stort antal privata entreprenörer inom skola, barnomsorg och äldreboenden. Det man kan välja mellan är alltså vilken privat entreprenör man vill ska tjäna pengar på att man tillgodogör sig sina rättigheter i välfärdssamhället.

På vilket vis har valfriheten för elever som ska börja grundskolan i Norrtälje stad ökat? Förut fanns de kommunala alternativen Grindskolan, Parkskolan, Vigelsjöskolan, Flygskolan, Kvisthamraskolan samt de privata alternativen Montessoriskolan och Freinetskolan. I framtiden kommer du att kunna välja mellan de kommunala alternativen Lommarskolan, Roslagsskolan och Kvisthamraskolan samt mellan två privata Freinetskolor, Montessoriskolan, Norrtälje Fria skola, en privatiserad Grindskola och Parkskolan vet ingen vad som händer med, men troligtvis upplåts även dessa lokaler till privata entreprenörer. Jag ser inte hur valfriheten ökat.

För den som önskar en liten kommunal skola i närområdet finns knappast något val. För den som inte har bil finns knappast något val. För den som inte kommer ihåg att ringa från BB och ställa sig i kö finns väl inte heller något val?

Inom äldreomsorgen är det samma sak. Det finns på tok för få äldreboenden i kommunen och som ekonomin i Tiohundranämnden ser ut så verkar det som om platsbristen kommer att bestå en bra tid framöver. Och då spelar det ingen roll hur många privata entreprenörer som driver de få äldreboenden vi har. Om du väntat i tre månader på en akut boendeplats och får ett erbjudande från Attendo Care om en ledig plats, har du då möjlighet att säga ”Nej tack, jag föredrar ett boende hos Aleris?” Knappast. Pratet om valfrihet är fortfarande en floskel som inte säger någonting om verkligheten.

1 kommentar:

Hanna sa...

had också skrivit något liknande men det försvann...ps antog din utmaning...