måndag 16 februari 2009

Kvinnors kompetens?

Det är dags att välja "ny" styrelse till Tiohundra, vårdbolaget som ansvarar för all vård och omsorg i Norrtälje kommun. Ett bolag med verksamheter som hemtjänst, akutsjukvård, öppen förskola, BVC mm inom sitt spann. Ett bolag med en kraftig majoritet kvinnliga anställda.
Och hur ser förslagen ut? De två ägarna, Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun, nominerar tre styrelseledamöter vardera. Stockholms läns landsting har nominerat två män och en kvinna, Norrtälje kommun förväntas nominera tre män. Det är skrämmande att se att ledande personer inom kommun och landsting tycks tro att endast män är kompetenta nog att leda dessa verksamheter som i huvudsak utförs av kvinnor.
I Norge har man sedan flera år en lag som kvoterar in kvinnor i bolagsstyrelser. går det dåligt för Norge? Är Norge på något sätt ett land som inte tas på allvar av omvärlden? Svaret är givetvis nej, och det finns kompetenta kvinnor i Sverige och Norrtälje. Tro mig.

1 kommentar:

Hanna sa...

Men det är väl ändå kompetens som ska avgöra och inte kön. Detta är ju en kvinnodominerad sektor och det är inte mer än rätt att det svagare könet kvoteras in i den viktiga styrelsen. Men och för sig tycker jag att kommunen tar i lite, man kunde ju släppa lite på kvoteringen och se till kompetens också, jag menar 100% inkvotering av män är lite väl mycket, man kunde väl nöjt sig med att kvotera in en man och inte tre av tre möjliga.