onsdag 4 februari 2009

Att sälja sin själ - det har sina skäl?

Nyhetsreportern ställer frågan till experten? "Varför svänger centerpartiet?" Och det kan man ju fråga sig; av vilka skäl säljer man sin själ?
Vi har ju märkt att bondecentern mer och mer byts ut mot stureplanscentern och att åsikt efter åsikt moderniseras (?) i takt med att man vill hålla jämna steg med Moderaterna. Men varför? Det är det jag inte förstår. Okej, Centern kan ju nu säga att man går med på att bygga tio nya kärnkraftverk i Sverige... (jag vet, det låter som jag skämtar), men vad vinner man på det? Man får vara med och leka i ett och ett halvt år till, men sen är det val i Sverige. Och Centern kommer knappt att plocka en liten snigelröst. Centern är borta med en sån helomvändning i en grundpelarfråga för partiet.
Det blir de borgerliga småpartiernas död, att de alla vill vara som storebror Moderaterna. Det är inte bra att vara för överens heller.
Ja, det känns konstigt om Centern ska förespråka en utbyggnad av urtidslösningen kärnkraft som en tänkbar framtid för Sverige samtidigt som det gamla ångvältspartiet Socialdemokraterna mer och mer börjar inse att det inte är en framkomlig väg för våra kommande släkten. (Det är bara de värsta betongskallarna som fortfarande tror att det går att använda ändliga resurser i all evighet och att nya tekniska påfund löser framtidens förvaringsproblematik.)
Sverige är ju inte ett land som särskilt ofta använder sig av folkomröstningar för att få veta vad människor egentligen tycker. Och när man väl gör det så brukar man faktiskt inte bry sig så mycket om vad människor egentligen tycker. Det är synd. Det finns många kloka människor. Hoppas några av dem finns kvar i Centerpartiet och kan styra upp detta galna upptåg.

Inga kommentarer: