fredag 1 januari 2010

Årskrönika Mammapolitik 2009

Ja, det är väl bara att konstatera att 2009 var ett tufft år ur mitt perspektiv. Jag ska här försöka sammanfatta bloggens innehåll under "skitåret 2009".
Januari var kallt och mörkt (och dyrt rent uppvärmingsmässigt med ett pissigt elavtal). Jag bloggade om Veolia, Israel och den framtida JanssonLarssonledningen för att hämta vatten på andra sidan ån (Mälaren). Den 16 januari var det minus 16 grader ute och bilen gav upp utanför fritids vid 20 i sju på morgonen. Jag skulle börja jobba halv åtta. Till råga på allt råkade jag ut för ett tidigt missfall och började störtblöda under bogseringen av bilen till verkstaden. Fortsatte sen med blödningar, illamående, smärtor, medicineringar och blodbrist fram till slutet av april. Vabbade stora delar av januari och februari och bloggade då om Försäkringskassan, någon ersättning fick jag inte förrän i maj månad. Därför har givetvis bloggarna handlat en hel del om Försäkringskassan även under november och december då jag varit sjukskriven och ännu inte vet om jag överhuvudtaget får någon ersättning.
Februari var också kall. Allmänhetens frågestund plockades bort från fullmäktigemötena och kvinnobristen i Tiohundra ABs styrelse var ett faktum. Fortsatte blogga om vården, vårdval, krisen och kärnkraften i mars och i april var det åter dags för vattenledningen, bilverkstan och de nya sopbehållarna.
Under hela året har det klart framgått av mina bloggar att både barn och föräldrar blir lidande av långa arbetsdagar och tunga arbetsförhållanden. Ansträngda förhållanden på förskolor och fritids med stora barngrupper och lite personal gör sitt därtill. Flera gånger har jag ifrågasatt kostens betydelse. Ett återkommande inslag har också kundvalet av hemtjänst inom Tiohundra samt Vårdval Tiohundra varit, ur brukarperspektiv, ur ekonomiska perspektiv och ur miljöperspektiv.
Jag har skrivit mycket om fotboll ur ett jämställdhetsperspektiv. Och på bilverkstan har jag varit väldigt många gånger. Är en rätt trött och slagen hjälte emellanåt, men fortsätter envist hävda att jag är att räkna med. Blev gravid igen i början av maj och mådde illa hela sommaren.
Har skrivit väldigt mycket om den jobbiga situationen på min arbetsplats där det har varit ständig personalbrist sen jag började. Som trött, gravid och illamående med bäckensmärtor blev jag sjukskriven i början av november, vilket så här i efterhand verkar ha räddat även mina barn från totala psykbryt. Visst har mamma haft ont, varit stressad och trött, men dagarna har blivit kortare och hemmavistelserna längre, vilket har påverkat båda barnen lugnande positivt.
Under hösten har bloggarna dessutom handlat om konsumtion, valfrihet, kundval, vårdval, vårdnadstvister, influensa och vaccin. Även kärnkraften och trafiksäkerheten har jag nämnt. Och mycket mer naturligtvis.
2010 ska nu bli ett underbart rödgrönt, kärlekens år med ny familjemedlem, studier, valframgångar (seger) och nytt hopp. Och jag ska blogga nästan varje dag (vet att det blivit lite fattigt framåt slutet av året, men nu blir det nya takter). Nyårslöfte kan man säga.

Inga kommentarer: