tisdag 19 januari 2010

Att rädda liv är inte hela vinsten

Det finns dagar när man är extra tacksam för att Norrtälje sjukhus med akutmottagning och intensivvårdsavdelning fortfarande finns kvar. I fredags åkte min snart 95åriga mormor in på intensiven med ont i hjärtat. Min kära moder tillbringade hela eftermiddagen och kvällen med att oroligt vaka på sjukhuset. När kvällen kom kunde hon gå hem och försöka sova några timmar. På lördagen flyttades mormor till avdelning 4 och hennes dotter var givetvis där och besökte henne och pratade med personalen. På söndagen fick mamma hämta hem mormor igen.
Igår, måndag, åkte mormor återigen in på intensiven efter en trolig infarkt i hemmet. Min kära mor var fick åter tillbringa eftermiddag och kväll med att oroa sig på sjukhuset. När kvällen kom hade mormors läge stabiliserats och hon flyttades åter till avdelning 4.
Detta är säkert ett helt vanligt förlopp för en snart 95årig kvinna, om man dessutom betänker väderleken och mörkret som gjort att hon varit låst i sin lägenhet i stort sett hela 2010. Hon är annars van att vara ute och promenera varje dag, ibland med stavar, ibland med hjälp av sin rullator.
Det jag tänker på är att om man lagt ned akuten och intensiven 2003, så hade mormor varit tvungen att åka in och ut på Danderyds sjukhus. Det hade säkert gått bra för hennes del, men jag tänker på min mamma (som inte ens tar bilen när det snöar).
Under debatten kring Norrtälje sjukhus 2003 så var patientsäkerheten och överlevnaden en het fråga. Det pratades om hur mycket man kunde göra i ambulansen, i vilka väder man kunde använda helikoptern och motortrafikledens utformning med långa sträckor av ett körfält. Det handlade om att på bästa sätt kunna rädda liv.
Och det är givetvis viktigt. I många fall är det väldigt bråttom att få igång rätt behandling för att rädda liv och livskvalitet. Men det är också en oerhörd trygghet för anhöriga att lätt kunna hälsa på sina sjuka, att känna igen personalen (i det här fallet samma personal som tidigare tagit hand om både mormor, morfar och pappa) och känna tillit till dem. Ibland kanske den tryggheten är viktigare än vissheten om att överlevnadsfrekvensen skulle öka med några promille vid ett sjukhus längre bort, speciellt när det handlar om gamla människor.
En trygg sjukvård för våra invånare innehåller såväl Norrtälje som länsdelssjukhus och möjlighet att ta emot akuta patienter och vårda dem på intensivvårdsavdelning som högre specialiserade sjukhus på större avstånd för de tillstånd som behöver detta.

Inga kommentarer: