Göran Petterson, riksdagsledamot för Moderaterna, menar på Norrtelje tidnings debattsida den 14 december att vi utan framtida ansvarstagande för avfallet kan bygga ut den svenska kärnkraften och producera och konsumera mer el. Framtiden lägger han i vetenskapens händer. Petterson pekar på att mänskligheten lyckats lösa stora utmaningar tidigare och jag tolkar det som om han tycker att vi inte behöver oroa oss för framtiden. Som exempel tar han vetenskapens framsteg under de senaste hundra åren, främst månlandningen och klyvningen av atomen. Det är sant att stor teknisk utveckling har skett under de senaste hundra åren, men det är också under den tiden som vi lagt grunden för och bidragit till de klimatförändringar vi ser i dag och inom en nära framtid. En majoritet av forskare i världen är i dag överens om att det är vi människor och vår vetenskap som skapat den skenande växthuseffekten. Skadorna från kärnavfallet ligger möjlighen så långt fram i tiden att Pettersson slipper leva och se dem, men klimatförändringsproblematiken kommer antagligen att skörda många liv redan inom vår livstid, samt göra många människor fattigare och sjukare på jorden. Petterson talar om att skifta fokus och det är också vad jag tror att han måste göra. Visst kan tekniska framsteg hjälpa till att lösa klimatproblemen, men en ändring av livsstilsmönster, främst i den rika världen är ändå nödvändig.
En annan person som verkar ha lite fel fokus är Bertil Mothander som den 11 december anklagar Kristian Krassman och Tove Engvall, (S), för monumental okunskap om koldioxidutsläpp och åtgärder för att minska människans klimatpåverkan. Det handlar inte om okunskap utan om monumentalt olika sätt att se på vårt gemensamma jordklot. Mothander menar att vi i Sverige står för en så liten del av koldioxidutsläppen så att vi borde slippa göra några som helst åtgärder för att minska dem. Sverige är ett litet land med en liten befolkning, men vi har också en hög energianvändning per person. Vi tillhör den del av jordens befolkning som anammat ett livsstilsmönster som är tärande på jordklotet. Sverige är ett välutvecklat land med hög teknisk standard och framstående forskning. Man kan fråga sig vilket land som vore mer lämpligt att ta en ledande roll i minskningen av koldioxidutsläppen.
Mänskligheten har löst många problem, precis som Petterson påpekade, men människan är inte gammal på jorden. Jorden har löst än många fler problem på egen hand och kommer att kunna göra så även i framtiden, med eller utan arten människa.
Catarina Wahlgren, Vänsterpartiet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar