tisdag 29 december 2009

Midvintervardag och oviss framtid för 53 grundskoleelever

Är det vardag nu? Eller måste man vänta tills alla helger är över innan man kan känna vardagslunkens trygga, rutinmässiga avslappning igen? Jo, jag vet, upp varje morgon, inte så kul, men när jag nu ändå inte kan sova så länge.... Skulle faktiskt tycka att det skulle kännas som en dröm om övriga familjen kunde försvinna bort till jobb, skola och förskola en stund varje dag så man kunde lägga sig ner och vila, hoppa över lunchen och allt dukande av och på bordet hela tiden, sjunka in i sina studier eller bara en dagstidning en stund utan att hela tiden känna att någon vill att man ska göra någonting.
Tja, nu är det bara jag och Liten hemma. Hon somnade tidigt igår och vaknade också tidigt i morse, men nu vet jag inte om hon somnat om framför TV:n. Sambon har åkt till jobbet och Storasyster har sovit hos en kompis. Hoppas komma igång med studierna om en stund. Själv vaknade jag klockan 5 och kunde inte somna om. Högra sidan av bäckenet värkte så det gick inte att ligga på något sätt utan att kvida. Försökte i nästan en timma innan jag gav upp och gick upp ur sängen.
Det är nästan tio grader kallt idag till skillnad från gårdagens töväder då barnen lyckades göra stora snöklot i trädgården. Himlen utanför ser lite spöklik ut med ett stort svart moln som man ändå kan skymta en ljusare sky bakom. Mellandagar. Dagar mellan jul och nyår. Tid för att leka med julklappar. Och det har det gjorts här. Idag är det väl dags att sätta ihop den nya bilbanan (den första dottern fick var trasig, så nu har vi bytt den). Hoppas bara att det inte tar två och en halv timma att få ihop den här också... Imorgon är det skridskoåkning med nya skridskorna inbokat. Annars har piratskeppen varit flitigt brukade under veckan och även en del träning på trolleri, men det är svårt.
Hämtade tillbaka bilen från verkstaden igår också (jag som haft en splitterny lånebil över helgen bävade lite för att krypa in i det där kalla skrället igen) och det var en positiv överraskning. Bilen var fixad och klar och gick jättebra och det kostade bara 800 kronor. Vi som trodde att motorn höll på att packa ihop så var det bara en slang som behövde bytas. Nu är det bara tuta och köra (och glömma den där splitternya bilen med GPS och sju säten och kort istället för nyckel och snabbt fungerande värme och nylukt och...).
Annars är det ju bara att konstatera att med privata skolor så kan vi inte lägga ner den skola som skulle behöva läggas ned, i detta fall Norrtälje Fria. Det är givetvis den skolan som skulle ha lagts ned redan då Flygskolan lades ned. Flygskolan var en populär skola, Norrtälje Fria har 53 elever istället för de planerade 120. Nedläggningen av Flygskolan verkar inte ha givit privatskolan fler elever (som flera politiker säkert hoppades) utan skolan hotas nu av vräkning p g a obetalda hyror. Eleverna har kommunen ansvar för och dessa måste då placeras in i befintliga kommunala skolor, varav flera redan är överfulla. För en effektiv och långsiktigt fungerande planering av skolverksamheten kan inte experiment som Norrtälje Fria förekomma. Men kanske är det mer utmanande att få in nya företagare på skolmarknaden än att erbjuda alla elever en långsiktigt trygg skolgång? Med dagens system kan vare sig friskoleelever eller kommunala elever veta om de får avsluta sin skolgång där de valde att påbörja den. Och det är inte skolans popularitet som avgör, det är helt andra faktorer.

Inga kommentarer: