fredag 4 december 2009

Rödgrön debattartikel om skolmatens kvalitet

Det är med glädje vi läser i Norrtelje tidning att Centerpartiet nu insett värdet av små kök och kvalitativ mat lagad från grunden. Vi hoppas verkligen att detta är någonting som Centerpartiet kommer att stödja oavsett vilken majoritet som sitter. Vi i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet stödjer de tre krav som Centerkvinnorna ställer i sin debattartikel den 20 november.

Kommunen måste se över upphandlingsunderlagen vid nästa upphandling så att den stämmer överens med målen i kostpolicyn. Kommunala verksamheter måste ges större möjlighet att köpa in ekologiskt och närproducerat.
Det bör finnas tillagningskök på skolor, förskolor och äldreboenden där det är möjligt. Det bör också vara ett mål vid nybyggnation av kommunala enheter. Att maten lagas på plats gör kvaliteten bättre, minskar transporter och svinn.
Köttet ska komma från djur som har haft ett bra liv och maten som serveras våra barn och äldre ska inte innehålla onödiga tillsatser eller vara genmanipulerad. Barn och äldre tillhör de känsligaste grupperna i samhället och bör därför serveras mat av högsta kvalitet.

En motion med denna inriktning lämnades in på senaste kommunfullmäktigesammanträdet av Mp. Den har stöd av S och V och som det ser ut även C. Det är också intressant att Moderaterna på riksnivå lanserar något som kallas skolkökslyftet, vilket är mer eller mindre identiskt med det skolkökslyft som Mp lanserade under Almedalsveckan i somras. Det borde därigenom finnas en stor majoritet för ett ordentligt skolkökslyft i Norrtälje kommun.

All mat som serveras på kommunala inrättningar bör lämna så små ekologiska fotspår efter sig som möjligt. Genom att välja ekologiskt, vegetariskt och säsongsanpassat i högre utsträckning minskas matens miljöpåverkan pga minskade transporter och energiförbrukning.
Det hävdas ibland att det är dyrt, men är det någon som vet vad en generation uppvuxen på halvfabrikat kommer att kosta oss? Eller de klimatförändringar som följer med en mathållning med hög energiförbrukning?
Kosten har en stor inverkan på folkhälsan på flera sätt, tex övervikt och diabetes. Det är konstaterat att barn med koncentrationssvårigheter hanterar vardagen mycket bättre med en bra kosthållning. Trots det underskattas kostens betydelse för barns utveckling och som friskfaktor för barn och äldre. Med krav på en bättre kost i våra kommunala verksamheter skulle vi få friskare och piggare invånare och förmodligen också kunna höja de omtalat låga resultaten i våra skolor.

I fullmäktige förklarade Berit Jansson varför hon själv blivit ekobonde; hon kände att hon var på fel spår. Kan det nu vara så att fler i Centerpartiet börjar känna att vi alla är på fel spår? Den insikten skulle kunna vara början till en positiv förändring av mathållningen i kommunen.

Catarina Wahlgren, VIngrid Landin, MpTove Engvall, S