I morse när jag körde barnen till skola och förskola hade Morgonpasset i P3 fått en lyssnarfråga som undrade hur man förklarar för en elvaåring varför det finns en speciell kvinnodag. Tja, det första vi lyssnare blev informerade om var att det faktiskt också finns en internationell mansdag, den 19 november. Men hur som, om man nu inte vet det...
Jag funderar på hur man förklarar för en elvaåring (eller sjuåring, eller fyraåring för den delen) hur det kommer sig att kvinnor som utför samma/likvärdigt arbete som en man bara får ut 83% av lönen, hur förklarar man för en elvaåring att kvinnor i kåkstäder i Afrika inte kan uträtta sina behov nattetid utan att bli våldtagna, hur förklarar man för en elvaåring att många anser att man får "skylla sig själv" om man blir våldtagen om man har "för kort" kjol, "för mycket" läppstift eller bara pratar "för mycket" med en man??? Hur förklarar man för en elvaåring vad en våldtäkt är och förklarar hur vanligt det är som maktmedel? Hur förklarar man för en elvaåring att en kvinna i veckan misshandlas till döds av en nära manlig bekant i Sverige? Hur förklarar man för en elvaåringa att staten måste gå in och subventionera städning för att männen inte vill ta sitt halva ansvar för hem och hushåll? Hur förklarar man RUT? Hur förklarar man för en elvaåring att kvinnor förr inte fick rösta, att gifta kvinnor var omyndigförklarade, att flickor på många ställen i världen fortfarande förvägras skolgång och utbildning? Hur förklarar man för en elvaåring att styrelser och maktposter vanligen besätts med män? Hur förklarar man för en elvaåring att det finns fotboll och damfotboll, ishockey och damhockey? Hur förklarar man den långa kamp som idag fyller 100 år och som har lett till stora framsteg för en jämnare fördelning mellan könen, åtminstone här hemma i Sverige? Hur förklarar man att vi faktiskt har långt kvar? Hur förklarar man för en elvaårig flicka att hon faktiskt inte kommer att ha alla möjligheter som det talas om, att hon kommer att få stå åt sidan, att hon, helt sanningsenligt, redan gjort det oräkneliga gånger, det är bara i teorin hon är jämställd och har samma möjligheter som sina klasskamrater av manligt kön.
Vi kan fundera på detta idag den åttonde mars 2010, på 100årsdagen för Internationella Kvinnodagen. Vi är förebilderna, vi är de som våra barn försöker efterlikna för att passa in i systemet. Förhoppningsvis vågar de också revoltera mot det som verkar ogrundat och orättvist.
1 kommentar:
http://stafetten.blogg.se/2010/march/bloggstaffet-100-ar-av-kvinnokamp.html
Skicka en kommentar