lördag 27 mars 2010

Tycker det verkar upplyst att släcka

Nu duggar protesterna mot Earth Hour tätt. I både Metro och Kommunalarbetaren kan vi läsa hur evenemanget sågas vid fotknölarna. Och jag kan väl hålla med om att det inte kommer att ge så stor effekt på klimatet bara för att vi släcker lamporna en timma, men det är ju en manifestation. När vi på Internationella kvinnodagen tände ett värmeljus för varje anmäld kvinnomisshandel i kommunen så tror jag inte heller att det hade så stor effekt, men det känns hos dem som är med i manifestationen, precis som Earth Hour kommer att göra ikväll.
Nu när "vanligt folk" och kommuner äntligen förstått att här finns en manifestation som de kan delta i och visa att de visst bryr sig om klimatet, även om de är tvungna att ta bilen till jobbet för att kollektivtrafiken fungerar dåligt eller är för taskigt utbyggd, då dyker de upp lite lagom ElisabethHöglund-uppstudsiga och tänker inte alls släcka lamporna, nej, de ska minsann tända varenda lampa i lägenheten för att visa hur löjligt de tycker att det här är. Låter som mig när jag var typ 16, men det verkar vara främst kvinnor över 55 som ogillar att klimatanpassa sig (inte vetenskapligt belagt utan en slutsats av att följa med i krönikor och annat i pressen). "Jag har rätt till mitt bekväma liv, typ, och jag tror förresten inte på klimatförändringar. Jag har levt länge och vädret har ju alltid växlat lite."
Jag tror dessutom att Earth Hour bär med sig mycket mer i engagemang och idéer. T ex har Glimmabutiken rabatt på Earth positive hoods timmen till ära. Kanske kan fler klimatpositiva arrangemang följa i detta spår; butiker tar bort moms på ekologiska närodlade varor, rabatt på cyklar, avstängda gator, bytesmarknader, you name it.
Jag släcker lamporna ikväll - för miljöns skull - för mina barns skull.

Inga kommentarer: