torsdag 11 december 2008

Privatisering av skolor stoppas

För övrigt skriver man idag i lokaltidningen (www.norrteljetidning.se) om de två stora kommunala skolor som ansökt om att få knoppa av, men fått nobben av Skolverket. Skolverket menar mycket riktigt att det inte finns någon värdering av de immateriella värdena och att man därmed inte vet vilket pris det är rimligt att sätta på skolorna. När väl ett pris finns är det inte heller säkert att det är lagligt att bara låta någon ta över driften, kanske är det så att verksamheten också måste upphandlas och fler intressenter tillåtas lägga bud.
Hur som helst så förändras en del förutsättningar för grundskolesituationen i kommunen och framför allt i Norrtälje stad. Detta bör tas med i underlaget inför beslutet om nedläggning av Flygskolan som väntas tas i kommunfullmäktige måndag den 15 december.
Sen kan jag bara tycka att Mats Jonsson från Roslagsbro bidrar till debattsidan med en mycket tråkig och okänslig artikel där han raljerar med föräldrar och elevers uppriktiga oro över nedläggningen av Flygskolan. I bästa Monte Python stil går han på och berättar hur långt hans egna barn haft till skolan (antagligen på landsbygden där han då valt att bosätta sig) och hur kallt och varmt det varit när de stackars barnen tagit sig till skolan. Han ser ökat avstånd till skolan som föräldrarnas enda anledning till opposition mot förslaget. Undrar hur dessa föräldrar, elever och lärare orkade gå fackeltåg ända från skolan till Stora torget om det nu var avstånd som var problemet.
Mats Jonsson t o m anklagar föräldrarna för att vara lata. Tror han att de har tid att gå till Lommarskolan med sina barn på morgonen? Det troligaste och tråkigaste scenariot är väl att ännu fler människor tvingas ta bilen för att skjutsa sina barn på morgnarna, särskilt om nu barnen hamnar på olika skolor i staden. Är det någon som är lat så är det nog någon empaticell i Mats Jonssons hjärna.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Man kan ju hoppas på fler sådana artiklar och mer av GP hårdare koppel inlägg....då blir det så tydligt om vad det egentligen handlar om. Medmänsklighet, solidaritet....och andra ord som inte förekommer i innanförskapsområden.....

Anonym sa...

Man kan fråga sig hur privatisering egentligen gynnar skolans kvalité.

Jag läste en riktigt bra bok om ämnet i veckan som jag varmt kan rekommendera. "Vinst" heter boken där flera författare, forskare, politiker och debattörer, tar upp ämnet om vinstintresset i vården. Alla möjliga ståndpunkter togs upp av de olika författarna. Boken gavs ut av Ersta Diakoni.