tisdag 16 december 2008

Ett oerhört dumt och onödigt beslut

Så fattade igår den borgerliga majoriteten i Norrtälje kommun beslut om att lägga ned ännu en kommunal skola. Så oerhört dumt och onödigt. Ett ogenomtänkt prestigebeslut som orsakar stor sorg och oro bland många föräldrar och barn i Norrtälje stad. Dessutom beskyller allianssvansarna alla som försöker försvara en fungerande bra skola för populister som inte kan ta ansvar.
Det finns tillfällen då man måste lägga ned en skola, ja, det gör det. Det finns tillfällen då det är ansvarsfullt att lägga ned en skola, ja, det gör det. Det är faktiskt till och med möjligt att göra det utan att köra över föräldrar, elever och personal. Men då måste man låta alla berörda vara med i processen. Då måste man låta de som drabbas få vara med och föreslå andra sätt att lösa problemen, ta ansvar och komma fram till den lösning som flest personer anser vara den bästa för ett problem som måste lösas.
Föräldrar, elever, personal och andra politiker har i detta ärende kommit med flera alternativa förslag till lösning, men ingenting har fallit den moderatlojala ledningen i smaken att ens prova. "Skolan ska utrymmas så fort som möjligt", var kommunalrådet Kjell Janssons benhårda besked på alla försök till kompromisser.
Man kan få människor att förstå att man måste lägga ned en skola av t ex pedagogiska skäl, men ska man få dem att förstå en nedläggning med enbart ekonomiska orsaker måste man på ett bättre sätt kunna visa de ekonomiska vinsterna. Eftersom jag tycker (som centerpartiets BrittMarie Åhman som föredömligt röstade med oppositionen enligt sin egen övertygelse) att barn måste få kosta pengar; är en nedläggning av en skola med all den oro och förtvivlan det skapar av enbart ekonomiska skäl sällan acceptabel. Man måste kunna visa att det är någonting mer som blir bättre av nedläggningen.
De pengar man tror sig kunna spara på en nedläggning av Flygskolan, ska gå till en ökad lärartäthet heter det. Det ska göra att kommunen inte längre ligger i botten av alla skolresultatlistor. Man väljer då att bortse från hur längre skolväg, ökad otrygghet, större fritidsgrupper, stressigare lunchmiljöer och känslan av att inte ha något inflytande över sin vardag, ingen s k valfrihet påverkar barns skolresultat.
Det skulle vara intressant att veta hur mycket pengar den förra moderata ledningen sparade på att lägga ned Vigelsjöskolan och hur de pengarna kommit de pedagogiska resultaten till nytta.
Och jag hoppas att våra kommuninvånare nu kommer ihåg detta till september 2010 och inte gör om samma misstag igen. Röstar ni fram moderaterna och deras lydpartier blir det fler skolnedläggningar av kommunala skolor i kommunen (vi måste ju ha råd att betala hyran till de privata alternativen som förökar sig med ljusets hastighet) och den skola som står först i tur är med all säkerhet Singö Skola.

Inga kommentarer: