tisdag 9 december 2008

Människan och klimatet

För ett par veckor sedan kunde vi läsa att entreprenören som tagit hem kontraktet på snöröjningen i staden anade klimatförändringar med anledning av det häftiga snöfall som fick inleda vinterns arbete i slutet av november. Jo, det kan man väl också skylla på... Det är ju numer allmänt vedertaget att klimatet förändras i större grad än det som kan spåras till naturliga växlingar över åren. Det har experter över hela världen samlats och kommit överens om.
Ändå hörde jag för inte alltför länge sedan en människa ringa till P1 och deklarera att hon minsann inte tänkte förändra sitt leverne ett endaste dugg, för klimatförändringarna var bara allmän skrämselpropaganda som skapade hysteri hos politiker och andra makthavare. Därefter följde en dispyt som jag för länge sedan förpassat till forntiden (ca tio år sen eller så).
Nu har det gjorts en ny undersökning som visar att svenskarna blir allt mer medvetna om klimatförändringarna och allt mer villiga att ändra sina egna beteenden för att minska sin påverkan på miljön. Två svarta får i undersökningen finns dock:
Det första är köttkonsumtionen som rusat i höjden sedan EU-inträdet. Möjligtvis har den mattats av lite de senaste året, men mängden kött som vi konsumerar ligger fortfarande långt över den mängd vi konsumerade för 15 år sedan.
Det andra är, inte oväntat, flygresorna, som ökar, trots att flyget är en riktigt stor bov i miljödramat. Vi flyger allt mer runt jordens alla hörn på semester.
Vad måste nu till?
Det måste serveras mindre kötträtter till äldre, barn, sjuka och andra som vistas på offentliga inrättningar. Man måste föregå med gott exempel och servera mer ekologisk, säsongsvarierad och miljöriktig mat.
Sänk momsen på ekologiska, närodlade produkter.
Sänk priset på tågresor.
Upptäck Sverige. Upptäck att resan sker inombords.

1 kommentar:

Cath sa...

Försök nu med lite avslappning och tänk nu på annat. Som att svara på den utmaning jag utsatt dig för inne hos mig :)

Kram tjejen