onsdag 3 december 2008

Ljus i mörkret

Nästa vecka kommer Lucia och hon brukar ju benämnas som ett ljus i mörkret. Och nu skriver jag hon trots att jag inte skulle ha ett dugg emot en manlig Lucia. De pratade om det på radion häromdagen och undrade vilka kvaliteter som gjorde en kvinna mer lämplig för uppdraget att sjunga och bjuda på fika. Det kan man undra.
Jag tänkte annars skriva om aluminiumhållarna som värmeljus levereras i. Själv samlar jag nu dessa tomma till min systers dotter som är med i någon tävling som tydligen IKEA anordnar. Det gäller för skolklasser att samla in mest aluminium till återvinning.
Om alla värmeljusbehållare i Sverige samlades in skulle det minska utsläppen av koldioxid med 1000 ton skriver Sveriges Konsumenter i sitt senaste nyhetsbrev. Så lämna dina behållare på din återvinningscentral istället för att slänga dem i soporna.
Aluminium förekommer rikligt i jordskorpan, men det krävs relativt mycket energi för att utvinna den. Därför är det bättre att återvinna den aluminium som redan är utvunnen.
Andra tips på återvinningsmaterial som du kan använda i ditt julpyssel (det gjorde vi idag på jobbet): gamla barnmatsburkar blir vackra ljuslyktor om du kladdar in dem i lim och rullar dem i sand eller socker och sedan målar dem röda när det torkat, innehållet i ett hålslag blir til härliga snöflingor eller julgranskulor om du limmar dem på ett papper eller en utklippt gran.

Inga kommentarer: