tisdag 31 augusti 2010

Världens bästa välfärd - utan vinstintresse

Världens bästa välfärd - utan vinstintresse, det är det vi i Vänsterpartiet vill bygga om vi får förtroendet från väljarna. De kapitalister som satsar pengar inom välfärden, t ex sjukvården, gör inte det för att vara snälla, det är inga barmhärtiga samariter utan människor och företag som vill tjäna pengar på oss. I Vänsterpartiet vill vi att alla de pengar vi betalar i skatt också går till en god välfärd som fördelas så att den som behöver mest får mest och den som behöver minst får minst. Genom god kontroll och effektiv användning av skattemedel kan vi se till att hålla en hög nivå på välfärden. Privatiseringar och utförsäljningar äventyrar tillgången till en god vård i hela Sverige och i hela Stockholms län.


Vi Norrtäljebor minns alla hur paniken spred sig när det var tal om att lägga ned akuten på Norrtälje sjukhus. Det hela handlade ju om att den inte var lönsam, att landstinget drogs med stora ekonomiska underskott. I sista stund räddades hela Norrtälje sjukhus kvar och det unika Tiohundraprojektet skapades. Idag är det största hotet mot akutmottagningen på Norrtälje sjukhus en privatisering som skulle leda till att sjukhusets enheter måste bli lönsamma.


Alla patienter är inte lönsamma. Alla vårdinrättningar kan aldrig bli lönsamma. Om tanken är att det privata ska ta över alla lönsamma bitar och lämna det olönsamma till det offentliga att ta hand om kommer vi i en ond cirkel som försämrar vår offentliga vård och förskingrar våra skattepengar.


Akutsjukhusen är vårdens ryggrad. Säljs de ut undermineras möjligheten att styra sjukvårdens utveckling och ge vård efter behov. M och FP i Stockholms län vill nu sälja Danderyds sjukhus. Vi i Vänsterpartiet vill sätta stopp för detta.

• Danderyd har kanske den bästa kvaliteten av länets alla akutsjukhus. Varför ska vi sälja något som är så bra och som vi äger tillsammans?
• Danderyd är ett viktigt utbildnings- och forskningssjukhus. Vi vill att det ska vara så även i framtiden.
• Personalen och patienterna är nöjda med Danderyds sjukhus. Varför är inte M och FP nöjda?

Vänsterpartiet vill att alla sjukhus i Stockholms län ska drivas i offentlig regi och ägas av oss gemensamt. Vem vet vilket sjukhus borgarna vill sälja härnäst? Är det månne Norrtälje? Det viskas i korridorerna. Jag läser på Emelie Löthgrens blogg att hon tydligen känner motståndare till akutmottagningens varande året runt, dygnet runt. Sen lovar hon att Centerpartiet minsann är en garant för fortsatt akutverksamhet i Norrtälje. Jojomän, och Tiohundra BB. Kom igen Centern, ett akutsjukhus skänker månne trygghet, men Centerpartiet inger inte speciellt många trygghetskilowatt.

Inga kommentarer: