måndag 16 augusti 2010

Vi måste ge ALLA barn chansen

Förra veckan läste vi i Norrtelje tidning om hur fler och fler barnfamiljer vräks från sina bostäder i vår kommun. Detta vittnar om hur viktigt det är med ett allmännyttigt bostadsbolag som kan användas för att ta socialt ansvar och se till att alla har någonstans att bo. I Vänsterpartiet tycker vi att det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder ska ha som främsta mål att fylla invånarnas behov av bostäder och inte att gå med vinst. I Vänsterpartiet tycker vi inte att människor ska kunna vräkas på ekonomiska grunder, de ska då istället få hjälp med sin ekonomi och betalningen av sina hyror. Framför allt, måste vi ha möjlighet att se till att inte ställa barn på backen, se till att barn har en fast punkt att växa upp på och inte flyttas runt i tillfälliga, otrygga boenden.
Fattigdomen bland barn har ökat med 50% de senaste fyra åren. Klyftorna mellan de som har och de som inte har ökar och inte ens från början kan vi människor sägas ha liknande möjligheter att ta oss fram genom livet. Det är helt oacceptabelt. Alla barn som föds i Sverige måste få känna att samhället arbetar för att ge dem möjligheter till likvärdiga chanser att lyckas. Ingen ska behöva känna sig dömd från början. Ekonomiska trångmål hos föräldrarna ska inte beröva barnen möjligheter att ha fritidsintressen, att följa med på skolutflykter eller göra andra saker som "alla" gör. Vänsterpartiets förslag om att alla gymnasieungdomar ska få SLkort gratis är bra, att inträde till simhallar ska vara gratis för barn och ungdom är också ett bra förslag. Det hjälper oss att utjämna lite av skillnaderna i möjligheter. Det hjälper oss att visa att vi tar alla barns möjligheter till ett rikt liv på allvar.

2 kommentarer:

mina tankar sa...

Bra skrivet. Det här borde inte ens vara en politisk fråga, utan ett självklart grundskydd.

Catarina sa...

visst borde det, men det finns ju andra partier som resonerar utifrån att man själv bär ansvar för sin situation. Tydligen även oskyldiga barn.