torsdag 12 augusti 2010

Skolmat på bordet hemma?


Josefin Brink har utsetts till ny jämställdhetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet
2010-08-12 09:55

Nu föreslår Josefin Brink att barnfamiljer ska få köpa take away-mat till självkostnadspris från förskolor och skolor. Josefin menar att vi ska utnyttja de fullt utrustade skolkök med kunnig personal som finns i kommunerna och lätta föräldrarnas stress när de kommer från jobbet och snabbt måste slänga ihop middag till hungriga trötta barn. S
Själv har jag inte hunnit fundera över förslaget. Klart det finns positiva sidor, inte minst det där med stressen som Josefin nämner. Men det blir också ett större krav på att skolköken producerar BRA mat. Föräldrarna får en insyn i vad deras barn äter, kanske kommer krav på att komma bort från halvfabrikat och helfabrikat att resas, mera grönsaker (som inte har konsistensen av gummibanan) mm mm. Om familjerna är intresserade av att äta skolmat hemma, vilket de säkert är om den håller hög kvalitet, kommer svinnet att minska och mindre mat kommer att slängas. Som det är idag får ju den överblivna maten inte ens skänkas till grisar utan grisbönder åker på framsynta ställen förbi och "stjäl" matresterna som någon klok mattant ställt ut.

Förslaget skulle innebära mycket små extrakostnader för kommunerna – några extra tjänster kanske behöver inrättas, men inga investeringar i övrigt behövs, menar Josefin Brink. En genomsnittlig skolmåltid kostar idag ca 29 kronor inklusive råvaror, lönekostnader, transporter och fasta kostnader för hyra mm. Med moms på 12 % landar man då på ett pris på ca 32 kronor per portion. Men priset bör rimligen kunna bli ännu lägre eftersom de fasta kostnaderna för skolköken inte ökar.

- För några tior per person skulle stressade föräldrar kunna avlastas från matlagning genom att helt enkelt köpa med en matlåda från skolans eller förskolans kök. Varje skola eller förskola skulle kunna erbjuda en veckomeny som man får beställa ifrån någon eller några dagar i förväg. Det är precis den sortens utveckling av välfärden som Vänsterpartiet vill se efter höstens val, säger Josefin Brink och menar att verksamheten inte på något sätt skulle konkurrera med restauranger.

- Nej, barnfamiljer går inte på restaurang på veckorna. Det här är ett alternativ till panpizzor och snabbmakaroner som är det enda många orkar fixa i ordning på kvällarna efter jobbet.
Tja, det skulle vara McDonalds som får känna på konkurrens då, tänker jag. Men de gör sig väl en extrahacka på alla som stormar in och röstar i restauranten nu så här i valtider. Och det här förslaget gör det ju möjligt att behålla och rekrytera bra personal till köken i våra skolor och förskolor. Själv har jag ju haft tanken på att vi skulle kunna ha fler kök i skolor och förskolor och äldreboenden om de t ex också skulle kunna leverera "lådor" till hemtjänsttagare i omgivningen. Äldreboenden, och kanske även skolor, skulle också kunna servera mat vissa tider på dygnet till människor utifrån. Det är mycket populärt bland äldre som bor hemma och är ensamma att gå och äta tillsammans med andra för en billig slant.
Sen ska väl detta förslag inte behöva innebära att barnen får samma mat till lunch som till middag?

Kontakt: Josefin Brink, jämställdhetspolitisk talesperson (V) 070-2404292
Kristoffer Housset, pressekretare (V) 076-1454202

1 kommentar:

mina tankar sa...

Ja och skolmaten kan gärna innehålla god vegetarisk kost nån gång i veckan