fredag 6 augusti 2010

Simma lugnt

Svenska dagbladet skriver idag om den svarta drunkningssommaren. Värmen och sämre simkunnighet sägs vara det som ligger bakom ökningen av olyckorna. I nio av tio fall är det män som drunknar, inte sällan påverkade av alkohol, men det är också många barn som har drunknat i sommar.
Simkunnigheten i Sverige har minskat. Enligt en undersökning som SLS har gjort visar det sig att 3 miljoner svenskar tror att de inte kan simma 200 meter, i realiteten är det många fler eftersom många tror att de kan simma 200 meter eftersom de kunde det för 5-10 år sedan. Skolverket gjorde 2004 en undersökning som visade att 6% av eleverna i åk 5 i kommunala skolor inte kunde simma och 4% av eleverna i friskolor.
En av anledningarna till detta är helt säkert att de gratis simskolor som fanns vid våra kommunala badplatser när jag växte upp är borta. Varje sommar gick vi tre veckor i simskola. Alla barn var anmälda, men det var ju inte alla som kom i vattnet varje dag.
Nu går barnen i simskola under en vecka i privat regi, det är ganska dyrt och det är långt ifrån alla som är med. Det är ju naturligt att man inte anmäler ett barn som inte tycker om att bada eller inte vågar doppa sig till en ganska dyr simskola. Det är ju nästan som att kasta pengarna i sjön. Och kanske är det just de barnen som behöver simskolan allra mest.
I annat fall finns det simskola i badhuset på vintrarna. Har just fått reda på att det där krävs att barnen ska vara sex år. På sommarsimskolan gällde fem år, men lyckan att ha lyckats få in fyraåringen som deltog med stor lust och läraktighet har nu gått över då hon inte kan fortsätta simma förrän om ett och ett halvt år i badhuset (sånär på en vecka nästa sommar...). Om vi vill att våra barn ska lära sig simma så måste vi kanske låta dem lära sig när de är mottagliga? Vi kanske om och om igen måste erbjuda dem möjligheter att lära sig utan att det kostar skjortan?
I en skärgårdskommun som vår är detta extra viktigt. Vänsterpartiet i Norrtälje vill att kommunens barn erbjuds gratis sommarsimskola vid våra badplatser igen.

Inga kommentarer: