tisdag 10 augusti 2010

Du blir vad du äter

Jo,´det finns visst något program som heter så. Och maten påverkar oss i allra högsta grad. Det är skönt att tanken på ett storkök som lagar över 3000 måltider per dag är borta i Norrtälje, men än har vi en lång väg kvar att vandra mot bra mat i alla skolor, på alla boenden, i alla förskolor, på sjukhus och andra institutioner. Ulrika Falk, S, uppmärksammar att maten blivit en valfråga, och det är bra att nu även Socialdemokraterna övergivit de storskaliga matproduktionstankarna. För det är arbetarklassen, eller de som har de sämst ställt i samhället (behöver ju inte vara de som faktiskt har ett arbete) som drabbas när samhällets institutioner serverar halvfabrikat och tillsatser. Det är de som har de sämst ställt som aldrig får smaka ekologiskt, kravmärkt, närodlade råvaror utan tillsatser hemma. De är de med sämst utbildning eller förmåga som inte hittar rätt i livsmedelsdjungeln och det är de fattiga som har råd med CocaCola och Lätt & Lagom, men inte med de produkter som skulle vara nyttiga för dem.
Och det är där samhället måste verka utjämnande och minska klyftorna. Det är där samhället måste kunna visa barnen att det finns kikärtor och fisk, linssoppa och färska goda grönsaker, inte bara fiskpinnar, sönderkokta ärtor och morötter på påse och färdig pyttipanna. Det är där samhället måste väga upp och visa på mat som stärker de som är svagare. Det finns massor av forskning som visar på hur viktig kosten är för vår ork, för vår inlärningsförmåga, för vår hälsa och för vårt välmående. Vi måste i livets början erbjuda alla den bästa hälsan och möjligheten att få ett bra liv som vi själva kan påverka och njuta av. Vi måste under studietiden ge alla de bästa möjligheterna att tillgodogöra sig undervisningen och vi måste under tider i livet när någon inte mår så bra, när någon är sjuk, erbjuda bästa möjligheten till tillfrisknande. Under livets sista del måste vi erbjuda möjlighet till hälsa, till välmående och inte orsaka onödig sjukdom och svaghet. Allt detta kan vi göra genom att erbjuda god (i flera avseenden), hälsoriktig, närodlad, kravmärkt kost av hög kvalitet och utan tillsatser på våra gemensamma inrättningar.

Inga kommentarer: