fredag 20 augusti 2010

Ropa inte på vargen

Norrtelje tidnings ledarskribent Reidar Carlsson ropar i dag Vargen kommer! Det betyder antagligen att borgerligheten nu börjar känna sig rädda för att de rödgröna faktiskt skulle kunna vinna valet. En kommentar under ledaren (alldeles säkert från en vettskrämd folkpartist) bekräftar rädslan genom att blanda in Stalin i den svenska fastighetstaxeringen.

Norrtelje tidning har tidigare själva skrivit om att endast 68 av 39930 småhus drabbas av höjd fastighetsskatt vid en rödgrön valseger. Det rödgröna förslaget till förändrad boendeskatt innebär att närmare 99 % av villorna i Sverige får sänkt eller oförändrad skatt. Även nästan en miljon lägenheter får sänkt skatt. Drygt en procent av villorna i Sverige får höjd fastighetsskatt – vilket skapar ett ekonomiskt utrymme att bl.a. sänka skatten för villaägare med små inkomster. I Stockholm är det färre än 1/10 av husen som får höjd fastighetsskatt. I Norrtälje kommun är det alltså 68.

Nog för att det kommer att bli ett jämnt val i September. Det kan säkert hänga på 68 röster. Men att säga att många pensionärer kommer att få sin sänkta inkomstskatt uppäten av fastighetsskatten är väl att tala mot bättre vetande.

Fastighetsskatten är och förblir en tvistefråga, en fråga som måste upp inför varje val. Men är det inte lite som Karin Rågsjö (V) konstaterar i sin statusrad på Facebook: "Valrörelsen har hamnat snett; Hur mycket ska pensionärerena få? Hur mycket ska 17-rums villan i Danderyd få kosta i skatt? Vem ska ta hand om min tvätt? Och var är Butlern? Det låter som Sverige endast bestod av rika medelklassväljare som behövde pigor och drängar för att fixa livet. Inkomstklyftorna har ALDRIG varit så stora som nu. Kom igen ge Sverige en valrörelse som handlar om soldiaritet och rättvisa."

1 kommentar:

Inga-Lisa Sangregorio sa...

Att alls dra in fastighetsskatten även i denna valrörelse var ren idioti från S. Orsaken är förstås att kongressen skulle blidkas. Folk som bor med glorian på huvudet på Söder i Stockholm eller i billiga villor ute i landet ska inbillas att de som har höga taxeringsvärden, framför allt i Stor-Stockholm, är "rika" och bor i 17-rumsvillor. Det är så dumt och osant att man kan gråta.
Detta är fakta:
1. Taxeringsvärdet har nästan ingenting med husets storlek eller eventuell lyx att göra, bara med läget
2. De klåfingriga förändringar de rödgröna vill införa ger inte ett öre i ökade skatteinkomster utan går tvärtom enligt deras egna beräkningar med 300 miljoner i förlust
3. Detta beror på sänkningen av fastighetsavgiften för hyres- och bostadsrätter. Kruxet är bara att skatten på småhusen redan i dag är betydligt högre än på lägenheter, oberoende av de senares storlek, "lyx" eller marknadsvärde. Skatten på ett radhus i Botkyrka är fem gånger högre än på en tjugomiljonersbostadsrätt på Strandvägen i Stockholm. De rödgröna vill alltså ÖKA den skillnaden för att åstadkomma "rättvisa och neutralitet".
4. Du har rätt i att det är fler personer som får (lite) sänkt skatt än som får höjd skatt, men det ursäktar inte den skriande brist på logik och rimlighet som karakteriserar det rödgröna förslaget. Det är helt enkelt ett obegripligt dåligt och orättvist förslag, och det har marknadsförts med en serie lögner.
5. Jag skulle gärna ha sett en annan regering efter valet. Men jag kan omöjligt rösta på politiker som antingen är okunniga eller ohederliga eller möjligen båda.
Inga-Lisa Sangregorio