onsdag 7 november 2007

Några historier om Närvård

Idag har jag varit på Närvårdskonferens i Arlanda hela dagen. Inte speciellt kul att köra med sommardäck när det visade på 4 minusgrader i morse, men bussarna gick helt hopplösa tider, så det var bara att hålla tungan rätt i mun. Det sades nog en hel del klokt, och vi diskuterade ju också i grupper, men tänk att jag minns såna där roliga historier och anekdoter bäst. Nu ska jag delge er:
Fyra blinda män skulle undersöka en elefant. Den första kände på benet och konstaterade att en elefant är som en trädstam. Den andra kände på en bete och sa att en elefant är som ett spjut. Den tredje kände snabeln och tyckte att en elefant är som en orm och den fjärde kände på örat och menade att en elefant är som en filt.
Vad vill man säga med det? Jo, det ska väl likna när kommun, landsting och kanske staten/försäkringskassan/arbetsförmedlingen försöker samverka kring en och samma individ. Ingen ser helheten och får därför väldigt olika bild av vilken hjälp och stöd som kan behövas.
Nästa bild jag ska återge för er var det faktiskt VDn för vårt eget gemensamma vårdbolag 10 100 som gav. En man kämpar med att skjuta fram en skottkärra med ett fyrkantigt hjul. Bredvid står hans fru med ett runt hjul och frågar om han inte ska prova sätta på det i stället. Jag har inte tid, svarar mannen, jag måste fram med det här lasset i tid.
Okej, ni förstår, bristen på tid att stanna upp och fundera på hur man egentligen utför sitt arbete.
Sen, eftersom vi hade besök av Cirkus Cirkör också, blev en föredragshållare inspirerad att berätta följande cirkushistoria:
En man kom in på en cirkus och sökte jobb.
- Vad kan du göra då? undrade cirkusdirektören.
- Jag kan härma en fågel.
- Det är det många som kan. Vi har ingen användning av dig.
- Det var synd, sa mannen och flög ut genom fönstret.
Sen var det en massa allvar också, men det ska jag inarbeta i framtidens bloggar. Jag har också haft en massa mail och telefonkontakter de senaste dagarna inför en regionalpolitisk dag som vi ska genomföra på måndag. Nu hoppas jag det mesta är klart, så att jag kan släppa det några dagar. Frukt, kaffe och sånt får jag väl inhandla på söndag eller måndag morgon. Nu ska jag tuppa av och försöka sova ett par timmar innan barnen börjar röra på sig.

Inga kommentarer: