Socialdemokraterna i Norrtälje har bjudit in till tre debatter om skolan inför valet 2010. Detta till följd av att skolan varit ett ämne som funnits på allas läppar; låg lärartäthet, höga lokalkostnader, nedläggningshot, dåliga resultat, brist på resurser till barn med särskilda behov osv. Ikväll hölls den sista debatten i serien i Folkets hus i Norrtälje.
Vad får då besökarna på en debatt ut? Föräldrar, lärare eller elever som är missnöjda med någonting vill ställa frågor om varför det är som det är och vad man tänker göra åt det. De politiker som då svarar bör ha suttit ganska nära grytorna ett bra tag för att kunna ge de svar som kan ge frågeställarna någonting. Att svamla om vad man vill göra i framtiden blir då inte intressant. Politiker som inte suttit så nära grytorna eller som är nya, kan vinna sympatier genom att vara mer som "folk är mest", men lyckas inte reda ut svar på några frågor.
Andra politiker, som alltid är i majoritet i publiken på såna här tillställningar, har en annan typ av frågor, känner panelen och känns även igen av panelen. Här blir det duande och förnamn och tydliga avgränsningar mot de besökare som inte är lika kända eller känner till de lokala politikerna. Själv kom jag in lite senare i debatten eftersom jag hämtat dottern på fotboll och inte en enda gång under resten av kvällen berättade någon av paneldeltagarna eller talarfördelaren om vilket parti de olika representanterna tillhörde. Själv visste jag ju det, jag är ju själv politiker, jag har varit med ett tag, men säg en nyinflyttad förälder som trampat in några minuter för sent; han eller hon hade inte haft en susning.
Det där sista är faktiskt i dubbel bemärkelse eftersom alla representanter verkade vara överens om det mesta (tja, nån försökte väl kasta nån paj på nån med förnamn nån gång), alla ville satsa på skolan och det var väldigt svårt att utläsa att några av dem faktiskt haft makten och kunnat satsa på skolan under lång tid redan. Om någon gick dit för att ta ställning till vilket parti han/hon skulle rösta på så blev den nog inte mycket klokare. Det lustiga är ju att både Folkpartiet och Moderaterna känner sig bromsade av något annan parti i majoriteten i sina satsningar på skolan. Man undrar så vilket parti det är, men det måste väl vara Centern eftersom Kd inte verkar få igenom mycket av sina idéer.
Hur som helst, kul att det kom så mycket folk. Jag missade slutklämmen eftersom barnen blev trötta och vi måste hem och snarka en stund innan en hel dags valarbete med bl a Rotarylunch, valstugesitt och samhällsutvecklingsdebatt imorgon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar