måndag 13 september 2010

Ett vallöfte från samtliga partier

Första dagen i sista veckan innan valet. Första debatten av fyra för min del den här veckan och det var vi själva som stod för arrangemanget. Det har knorrat till i magen ett par gånger inför detta och första gången var väl i fredags då det visade sig att lokalen var dubbelbokad. Det ordnade ABFs Ulrika Falk som tur var på ett bra sätt, men idag var det dags igen; kl 16.45 visade det sig att vår moderator Michael Blum satt fast som nämndeman i Uppsala och inte skulle hinna till debatten. Pust pust. Som tur var ordnade det sig igen och vår egen Håkan Jörnehed tog på sig rollen som moderator eftersom han kände att han kom utifrån och inte var så insatt i Norrtäljes hälso/sjukvårdspolitik.
Som vanligt började debatten med "hotet mot akutmottagningen". Centern deklarerade att deras viktigaste landstingsfråga var att behålla akuten öppen dygnet runt, året om. Sen deklarerade partierna i tur och ordning att de alla ville samma sak (det var bara KD som inte var närvarande). M a o finns nu ett vallöfte från samtliga partier (nästan) att akutmottagningen på Norrtälje sjukhus ska vara kvar, året om, dygnet runt.
I övrigt diskuterades hemtjänsten/hemsjukvården, kundvalet, matlådorna, daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade, vårdvalet, skolhälsovården och till viss del Familjens hus. Uppenbart är att det finns samstämmighet i många frågor, åtminstone på läpparna. Det skulle vara intressant om någon gjorde en undersökning likt den Naturskyddsföreningen gjorde om partiernas miljöpolitik, där hänsyn togs både till vad man sa och vad man faktiskt gjorde. Den borgerliga majoriteten har all möjlighet att se till att maten till de äldre förbättras nu på en gång. De kan också förstärka skolhälsovården. De skulle redan kunna ha gjort det . Om det varit en prioriterad fråga för dem.
Nu hoppas vi att alla partier på den bandade debatten på www.norrteljetidning.se imorgon kan bekräfta sina löften angående akutmottagningen så vi kan lyfta ur den frågan ur valrörelsen.

Inga kommentarer: