måndag 20 september 2010

visst är det bittert

Visst är det bittert att se valresultatet. Sverige och Norrtälje kommun har kraftigt vridits åt höger, bort från solidaritet, gemenskap och medmänsklighet mot egoism och kamp för egen överlevnad. Jag hade hoppats att vi i ett land med så hög utbildningsnivå skulle lämna syndabockspolitiken och roffaåtsig-mentaliteten, men jag hade fel.
Och nu märks det verkligen att samhället är delat. Jag rör mig rätt flitigt runt bland människor och pratar med grannar, klasskamrater, arbetskamrater, släktingar, andra politiskt engagerade, men... jag har inte uppfattat dessa starka högervindar. Jag har uppfattat att människor från olika politiska läger och olika samhällsställningar är heligt trötta på moderatledningen i kommunen, att människor är upprörda över sjukförsäkringssystemet, det sätt skolan hanterats och att det inte finns några bostäder för ungdomar. Jag tycker att jag har fått ett otroligt gensvar på vår politik i alla kretsar jag rört mig, folk har tröttnat på borgarstyret helt enkelt. Idag hände samma sak, överallt i cafeterian på skolan pratades det om vilken katastrof detta val är. Och jag inser att jag inte har en aning om var dessa 33% moderater befinner sig någonstans. Jo visst, jag träffar väl en och annan, aktiv, i mitt politiska ärende, men var finns de andra? Det jag lagt märke till under de debatter som varit under valrörelsen är att det enda parti som sticker ut i den här kommunen är (nu har ju inte Sverigedemokraterna varit med på debatterna) Moderaterna. Själv har jag inte tyckt att det har varit till deras fördel och jag har inte heller uppfattat att publiken tyckt det. Men, deras meningsfränder finns uppenbareligen någonstans.
I Hysingsvik. Konstaterar att vi endast har 1,7% av rösterna i Hysingsvik, rena rama Täbysiffrorna. Ändå håller jag alltid 50 när jag åker genom samhället. Varför tycker de inte om mig?
Såväl företrädare för Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna har nu jämfört oss vänsterpartister med Sverigedemokraterna och kallar oss för ett extremistparti. Det är skrämmande. Vi har ju t ex aldrig anklagat Kristdemokraterna för detta trots att det kanske vore mer passande. Detta är väl bara ännu ett led i högervridningen av Sverige, nu ska hederlig gammal socialism med allas lika värde, gemensamma trygghetslösningar och solidaritet fasas ut som extremism i Sverige. Verkligen skrämmande.
Skolvalet på kommunens största gymnasieskola visade på höga siffror för Sverigedemokraterna. Det visade också på att endast drygt hälften av eleverna deltog i valet. Är det månne dags att kommunen river upp sitt beslut att inte låta de politiska partierna verka på skolorna? Har förbud för politikerbesök i skolan (som infördes för att slippa Sverigedemokraterna) uppnått de mål man hade tänkt? Samhällskunskap i skolan borde innehålla mycket mer om vår demokrati och de politiska partierna. Om ungdomsförbunden inte kan verka, värva och annonsera på skolorna, hur ska de då driva sin verksamhet? Medelmsskap och engagemang i ett politiskt ungdomsförbund borde ge pluspoäng i samhällskunskapsbetyget. Inte konstigt att partierna tappar medlemmar och protester tar sig uttryck i att missnöjespartier kommer in i de beslutande församlingarna. Demokrati är ingenting evigt, den måste ständigt återerövras.
Valrörelsen för 2014 års val börjar nu. Trots knappa resurser hoppas vi kunna mobilisera och styra om Sverige och Norrtälje kommun mot ett varmare samhälle.

Inga kommentarer: