torsdag 5 mars 2009

Mot alla odds mot en ljusare framtid???

Kvinnor mår sämre än män. Kvinnor får sämre behandling när de är sjuka än män. Kvinnor i ojämställda förhållanden mår sämre än kvinnor i jämställda förhållanden. Kvinnor med låg inkomst mår sämre än kvinnor med hög inkomst. Pendlare mår sämre än ickependlare. Allra sämst mår kvinnorna i Norrtälje.
Som pendlande kvinna i ojämställt förhållande och med låg lön, boendes i Norrtälje, känner jag att jag inte alls borde må så bra.
Men just idag känns det ganska bra. På radion har de just deklarerat att om man vill ha jobb om fem år så är det förskolelärare eller fritidspedagog man ska utbilda sig till (men sådär var prognoserna inför min förra utbildning till ekolog också, då skulle det behövas miljönissar överallt).
Egentligen är det förskräckligt; att ohälsotalet för kvinnor i Norrtälje ligger på 57,4 medan det i Danderyd ligger på 18,2. Såna resultat borde leda till kraftfulla åtgärder inom landstinget. Landstinget, som delägare, delfinansiär och delbestämmare i Tiohundra, borde kunna ge uppdrag, skicka öronmärkta pengar, göra punktinsatser för att förändra dessa ojämlikheter inom länet. Men nu för tiden görs allt enligt pengamodeller och hänsyn till olika förhållanden, förutsättningar o dyl är ointressanta.
Och med den könsfördelning som finns inom maktapparaten i Norrtälje är det väl bara att råda kvinnor att inte flytta hit. I styrelser och ledningsgrupper finns säkert få som brinner för att göra någonting för att förändra situationen för Norrtäljes kvinnor. Men okej, flytta gärna hit om ni är starka, envisa och övertygade om att just ni vill vara med och knuffa Norrtälje från stenåldern mot framtiden. Den STORA jämställda framtiden.

Inga kommentarer: