tisdag 17 mars 2009

Klyftorna ökar

Förra veckan stod det mycket om bonusar i media. Och så stod det om att EU-parlamentariker efter sommaren kommer att tjäna 86000 kronor i månaden. I hela EU. Det är orättfärdigt i ett rikt land som Sverige, men det är ännu värre i länder där folk tjänar mycket sämre. Samtidigt har kraftiga försämringar i A-kassan gjorts. Alltså, man tar från de som inget har och ger till dem som redan har mycket. Det är fakta. Jag kan inte förstå hur man kan tolka det på något annat sätt.
Och jag tycker att det är rent skamligt att någon som tjänar över 50000 i månaden kan tycka sig vara värd det och samtidigt tycka att en annan människa ska kunna klara sig på 4500 kronor i månaden. Hur är man funtad då???
Man kan skylla på fartblindhet, men det verkar vara en hel del annat som saknas hos dem som bestämmer att det ska se ut så här. Empati, inlevelseförmåga, förståelse för samhällets mänskliga mekanismer bl a.
I LOtidningen i fredags föreslogs att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt skulle få leva på a-kassa (kan väl inte vara nån fara, de måste ju få högsta dagspenning i alla fall). Jättebra förslag. När man ska besluta om verkligheten för andra människor bör man själv vara insatt i hur det fungerar.
Jag vet att det krävs mycket av politiker och att det faktiskt kräver ett relativt högt arvode, men det finns gränser. För allt. Annars är det ju ett förslag till JanE; satsa på EU-parlamentet istället, det lär ge högre avkastning till din verksamhet för utsatta...

Inga kommentarer: