tisdag 24 mars 2009

Hälsa och trafiksäkerhet

Igår när jag var på nämnd fick vi en kortare dragning av projektet "En lättare framtid". Jag tycker att det är ett mycket bra projekt. Tyvärr vet man när man arbetar inom en kommunal verksamhet att politiska riktlinjer inte alltid uppfattas som någonting vägledande och stödjande bland personalen utan mer som något man kan göra om man har lust.... Dessutom behöver verksamheter där personalen ofta byts ut ständiga uppdateringar i utbildning och information på området.
Själv är jag av den uppfattningen att politiska direktiv om en sundare kost, mindre socker i mellanmålen, mer rörelse etc är klara och stödjande dokument. En policy som säger att födelsedagar ska firas med sång, lek, frukt etc och inte med sötsaker är ett stöd som personalen kan använda i sina diskussioner med föräldrarna. Jag tror att fler föräldrar skulle vara förstående för den övergripande viljan att skapa miljöer där barn slipper frestelser som kan göra dem sjuka. De frestas överallt ändå, hela tiden, och det vet vi alla att frestelser behöver vi hjälp att stå emot.
.
Men egentligen tänkte jag nu skriva om trafiksäkerheten kring våra skolor och förskolor. Den är usel. Och lösningen är då enligt alla instanser att färre föräldrar ska skjutsa sina barn till skolan/förskolan. Tanken är god, men i en kommun som vår, där många pendlar och åker hemifrån tidigt näst intill omöjlig.
Scenario: föräldrar arbetar i Stockholm. Arbete börjar 9.00. Skola och förskola ligger inte granne med varandra. Barnen lämnas strax efter halv sju då barnomsorgen öppnar.
Tiohundras projektledare talar sig varm för ett gående tåg till skolan. Föräldrarna turas då om att hämta upp varandras barn och behöver på så sätt bara gå en gång i veckan, i övrigt ta bilen direkt till jobbet. Superbra idé på många ställen. Där många arbetar på orten och dessutom har tjänstemannajobb med kontorstider.
Scenario: Vem vill gå i tåg till skolan med de barn som ska vara på fritids klockan halv sju? Alla som börjar så tidigt gör det för att de har BRÅTTOM till jobbet.
Jag tror vi måste tänka på att vår kommun är en pendlarkommun med många arbetare som börjar jobba tidigt på annan ort. Det går inte bara att hoppas på att alla ska börja promenera om morgnarna (det är bra om de som kan gör det, absolut). Vi måste också se till att det finns idiotsäkra möjligheter att köra sina barn i bil, kunna stanna till alt. parkera, vända mm utan att backa eller bryta m ot trafikreglerna.

Inga kommentarer: