tisdag 27 januari 2009

Som en spottloska i ansiktet

Ge ditt barn de allra bästa förutsättningarna, skriver idag tre borgerliga kvinnor(m, fp och kd, varför inte c??) på lokaltidningens debattsida. Artikeln berättar om ökade krav på framtidens arbetstagare, det räcker inte med god vilja och arbetslust. Resonemanget syftar till att det nu är dags att "välja" skola inför hösten.
"Alla föräldrar och barn i Norrtälje kommun har möjlighet att välja sin skola, bara skolan de väljer har plats", sägs det i artikeln. Vilket hån mot alla de föräldrar och barn som kämpade och stred för att få behålla "sin skola" på Flygfältet, eller de föräldrar och barn som för några år sedan hade valt Vigelsjöskolan. Inför framtiden måste föräldrar och barn och ställa sig frågan vilka kommunala skolor kommer att finnas kvar. Singö skola? Knappast efter valet 2010 om det blir borgerlig valseger. Parkskolan? Grindskolan? Inte som kommunal skola om borgarna får som de vill. Inte heller Bålbroskolan består som kommunal skola i den moderata visionen, så frågan är vilken valfrihet som finns för de som ändå vill ha sina barn i en kommunal skola.
Jag citerar artikeln igen: "Vilka förutsättningar behövs för att just ditt barn ska kunna leva ett gott liv, med möjlighet att kunna försörja sig och att kunna delta i samhällsbygget som medborgare?"
Tänk om förutsättningarna "en trygg skola i närområdet", säkra gång- och cykelvägar, långsiktighet i skolvalet (skolan ska inte hotas av nedläggning från och till), medinflytande, demokrati, möjlighet att påverka är de som man anser sitt barn behöva. Möjlighet att redan som barn kunna delta i samhällsbygget genom att tala om vilken skola man vill gå på och förstå att någon beslutsfattare lyssnar och tar till sig. Förebilderna är vi vuxna.
Tal om val och möjligheter blir bara ett hån mot människor som valt, stridit och körts över av politiker som "vet bättre" och gör "bättre val" åt dem.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Jag håller med dig, som oftast...
det var lite väl magstarkt av dom.

Vi kan skriva ihop ett svar...från vabmaffian...

Catarina sa...

ja, funderade på att göra bloggen till insändare, men man kanske ska struktuera upp det lite. Hur tycker du