måndag 17 november 2008

Över ån efter vatten

Dagens ledare i lokaltidningen har helt rätt i att kommunen inte behöver betala dyra miljoner för att ansluta sig med ledningar till Mälaren. Vi har en alldeles förträfflig dricksvattenkälla på hemorten via sjön Erken. Den räcker för en lång tid framöver.
Dessutom är det så att vi inte kan fortsätta med att slösa dricksvatten på det vis vi gör idag i all evighet. Vattensnål teknik finns redan utbrett på marknaden, men vi måste också lära oss att se vattenfria lösningar, eller åtminstone dricksvattenfria lösningar, då det t ex gäller spolning av kiss och bajs mm.
Vad gör vi med dricksvatten (livsmedel) idag förutom spolar ner vår avföring? Jo, duschar och tvättar oss flera gånger om dagen, tvättar i stort sett rena kläder, vattnar gräsmattor och rabatter, fyller jättelika trädgårdspooler och mycket annat. Bevattningsförbud som råder på somrarna verkar inte bekomma Svensson i sin stuga och ungarna måste väl få bada i poolen när det är så varmt?
Det finns mycket att ta tag i för att skapa en långsiktigt hållbar vattenanvändning i en växande kommun. En av de är inte långa ledningar för att ta vatten från annat håll. Ju längre ledningar, desto mer svinn och större risk för olyckor och sabotage som kan stoppa tillgången på rent vatten.

Inga kommentarer: