lördag 8 november 2008

Jämställdhet, klassamhälle mm

Fortsätter lite att referera till vad jag läst i fredagens LO-tidning. En notis berättar t ex att kvinnor utför i genomsnitt tre gånger så mycket hushållsarbete som män. Och det är en orsak till att kvinnor mår sämre än män. Allt enligt en ny avhandling av sociologen Katarina Boye.
De män som varit föräldrarlediga i över en månad utför mer arbete i hemmet. Minst jämställda är par där båda yrkesarbetar mer än heltid. Där utför kvinnorna i genomsnitt fyra gånger mer hushållsarbete än männen.
Sociologen Katarina Boye har genomskådat bluffen med hur införandet av subventionerade hushållsnära tjänster ska hjälpa de högt belastade kvinnorna och säger i en kommentar att det snarare är en subventionering av männens bristande ansvar.
I en annan notis i samma tidning läser jag att barn från arbetarhushåll hänger mer frramför TVn än andra barn och de tränar också mindre än tjänstemannabarn och har en mindre stimulerande fritid. Barnobudsmannen hävdar att skolan bör kompensera för dessa skillnader så att arbetarbarnen inte hamnar efter.

Inga kommentarer: