måndag 10 november 2008

Allmänhetens frågestund

Det har kommit på tal att ta bort "Allmänhetens frågestund" från fullmäktigemötena (se också ledare i dagens lokaltidning www.norrteljetidning.se). Frågestunden har inte varit vidare välfungerande, det får man erkänna. Den som vill ställa en fråga måste ställa sig och tala i mikrofron inför ca 120 halvuttråkade politiker och ofta få "Goddag yxskaft, det var en dum fråga att ställa här" till svar. Så, det är väl inte vem som helst som vågar sig på det.
Dessutom blir det mer och mer inskränkt vilka politiker som egentligen får svara på frågorna. Nu tror jag det senaste är att en från varje s k omodernt "block" får gå upp och svara och de två som går upp får absolut inte föra någon debatt i frågan. Hur tråkigt som helst för "allmänheten" som säkert är ute efter att få veta hur de olika partierna ställer sig i den fråga som de ställer. Jag menar, annars kan de ju ringa en tjänsteman och ställa sin fråga...
Nu föreslår fullmäktigepresidiet att frågestunden ska ersättas med ett medborgarcafé där "allmänheten" under mer informella omständigheter kan ta en fika med politikerna och samtidigt framföra sina undringar. Sympatiskt ur den synvinkeln att det blir mer odramatiskt, politikerna blir människor, man kan ställa lite "dummare" frågor om man slipper stå framför en folksamling och tala i mikrofon etc. Det tokiga, tycker jag, är att man ställer sin fråga och får sitt svar, ingen annan vet vad någon politiker har sagt till någon "allmänhet". Som det är upplagt nu så hör vi alla de svar ledande politiker ger oroliga föräldrar inför t ex en skolnedläggning. Vid ett medborgarcafé kan ju en politiker lätt hävda inför andra att denne givit svar på föräldrars frågor. Ingen vet om svaret var "goddag yxskaft" eller inte.
Och frågan är; som läget är nu så verkar det vara ett fåtal politiker som anses kunna svara på "allmänhetens" frågor, ska alla sitta och fika vid deras bord då? Inte heller tror jag att fullmäktigemötena på detta vis kommer att gå snabbare.
Man får tänka lite till tycker jag. Vi vill alla höra vad Ann S Pihlgren svarar på föräldrarnas berättigade frågor inför det förhastade beslutet att lägga ner Flygskolan redan hösten 2009.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Gärna ett medborgare kafé eller något sådant. Men varför inte börja fullämkige tidigare på dagen. Köra lite ärenden. Sedan ett avbrott för fika med folk och frågestund. Sedan fortsätter kf.
Och aldrig längre än till 21.30.
Tycker jag.....

Catarina sa...

nej, 21.30 räcker. Men jag vill gärna ha en kombination av kafé och offentlig frågestund.