tisdag 5 maj 2009

tiohundra efter tjugotio

Nu är snart projekttiden för Tiohundra slut och utvärderingar är i full gång. Det är väl bara att konstatera att det tar tid att förändra och sammansmälta olika kulturer. Förväntningarna har varit höga och många känner att det går segt. På det politiska planet har det mesta tyvärr handlat om organisation och ekonomi och det har skymt sikten för verksamhetsförbättringar, integration och medborgaren i centrum.
Idag samlades politiker från landsting, kommun och den gemensamma nämnden, tiohundranämnden, för att dryfta tankar och åsikter kring projektet så här långt. Och det fanns många kritiska röster. Samtidigt som det stod klart att ingen ville återgå till det som var innan, alla tyckte att grundtanken i projektet var rätt och att vi har stora utvecklingspotentialer. Alla var också överens om att verksamheterna gjort stora framsteg i den riktning som projektet var ämnat att gå, men att politiken inte riktigt förstått sitt uppdrag och sitt ansvar/befogenhet. Bland annat efterlystes utbildning i Beställar-utförarsystem som politiker som tidigare bara varit verksamma i kommunen inte kommit i kontakt med.
Det är bara att hoppas att de som fattar beslut om Tiohundraprojektets framtid förstår att förändring tar tid, att de har tillräckligt med uppföljning på fötterna för att se att det inte är bortkastade pengar. Det är bara att hoppas att de som beslutar förstår var förändringar måste göras för att förbättra ekonomistyrning, uppföljning, beställarkompetens, att inte för mycket förvirras för de som kämpar på golvet utan att det är i de politiska leden vi måste få till tydligare ramar.

Inga kommentarer: