måndag 25 maj 2009

Lokaler och bilar - olika i framkant

Det är stor skillnad på lokaler och bilar, kan vi konstatera efter kvällens fullmäktigedebatt (när är det vår tur, mamma, undrade Liten som inte ville vara hemma med storkusinen och äta glass). Vad det gäller kommunens lokaler så har det ju länge pågått arbete för att få dem optimalt utnyttjade. Det gäller skolor, gympasalar och allt möjligt som helst inte ska stå tomma ens ett par timmar per dygn. För det mesta tycker jag att det är helt rätt tänkt, ibland kan man tycka att det är jobbigt att t ex inte kunna låta saker stå framme över natten på sin arbetsplats eller för barnen att vara i samma lokaler när de är i skolan som när de är på fritids, men för det m esta är det bra att våra resurser utnyttjas optimalt.
För mig gäller detta givetvis även bilar. Kommunen har en park av miljövänliga leasingbilar som används i olika kommunala verksamheter. Ibland står de dock still. Under den tiden skulle de kunna hyras ut till företag och privatpersoner på samma sätt som kommunala lokaler.
Men nej. Nu slår det röda gnistor framför ögonen på Kjell Jansson, moderat kommunalråd. Hjälp, ska kommunen börja ägna sig åt okärnverksamhet och konkurrera med privata????? Hjälp. Det går inte, det är olagligt, det är farligt, det kan explodera. Nej.
Nej, det gick inte in. Men hur kan kommunen hyra ut lokaler? Konkurrerar man inte ut privata `lokaluthyrare då? Vad är skillnaden ? Rum som rullar är inte okej att hyra ut...
Jag har bara senaste veckan träffat flera personer som berättat att de i stort sett bara har sin bil för att åka och handla i, annars klarar de sig fint utan bil. De skulle vara behjälpta av en bilpool. Det skulle vara att ligga i framkant av kommunen att på detta sätt slå två flugor i en smäll, få till ett optimalt utnyttjande av sina miljövänliga bilar, få in en slant, främja miljötänk hos invånarna och bli en föregångskommun. Oj, det blev visst fler än två flugor.

Inga kommentarer: