tisdag 26 maj 2009

En sann kämpe har gått bort

Det är med sorg i hjärtat jag tänker på att vår kassör, Tord Andersson, nyligen gått bort i en ålder av 86 år. Tord och jag har arbetat tillsammans i Vänsterpartiet, Norrtälje i nära 20 år. Tord gick med i partiet redan på 40-talet och hade varit med i över 40 år när jag kom med i bilden.
Jag har alltid sagt att Tord var en av de yngsta i vår partiförening. Han satt ofta och fikade tillsammans med ungdomarna. Han yttrade sällan kommentarer som "det där provade vi redan för 30 år sedan, det gick inte då och det går inte nu." Han var pigg och tyckte nästan hela tiden att politik och nya idéer var roliga.
Tord är född och uppvuxen i Norrtälje. Han bodde tillsammans med många syskon i en etta någonstans där polisstationen ligger idag. Vatten fick de hämta på gården. När skolan började fick alla barnen skor av det offentliga. Tord berättade historier för en för oss så avlägsen tid, men som i och med hans berättande blev nära och påtaglig.
Tord har under sitt liv spelat mycket fotboll och en gång i tiden var han med och startade det som så småningom skulle bli BKVargarna, tror det hette något typ Grossgärdets bollklubb från början.
Tord gjorde flera stora förluster av sina nära i livet. Ändå var han inte bitter. För bara några år sedan träffade Tord Siv som han tillbringade sina sista år tillsammans med. Sista gången jag träffade Tord blev på förstamajfirandet på Pythagoras 2009. Han hade mycket värk och var förbannad över att känna sig handikappad och gammal.
Det står helt klart att Tord kommer att saknas i det lokala partiarbetet. Tord var den som alltid fanns där, den som alltid ställde upp. Tord var den som gjorde mängder av det "osynliga" trivselarbetet i kampen för ett bättre samhälle. Han var en sann vardagshjälte.

Inga kommentarer: