onsdag 13 maj 2009

Är det viktigt att göra mål?

Barnen vet från första stund att det är viktigt att göra mål när man spelar fotboll. Det är viktigt att göra mål, inte att passa eller att jaga motståndaren trött. Och det är viktigt att vinna.
Många många gånger om säger barn och ungdomsledarna i fotboll att det inte är viktigt att vinna, det viktiga är att ha kul. Men om det bara ska vara kul, varför kan då inte tjejer och killar mellan 5-9 år spela tillsammans i samma lag? Varför ska tjejerna delas in i egna lag där de är så få att de får spela två årskullar tillsammans medan killarna lätt fyller upp ett lag med t ex 02or.
Förra året började Storasyster i NTligan och spelade då i ett av de två tjejlagen. Ibland spelade de mot varandra och ibland fick de spela mot något killag, oftast då något yngre lag. Runt omkring planen hörde man kommentarer som: Kolla hur tjejerna springer i en klump ha ha eller andra skratt och kanske andra kommentarer till killarna som var: Du tar väl en tjej??? Kom igen nu då.
I år blev det också två tjejlag. Ett för 00or och 01or och ett för 02or och 03or. Flera av Storasysters kompisar har då flyttat vidare till det äldre laget medan hon kom i ett lag med en majoritet av nybörjare, som dessutom var ganska små till växten.
Jag tycker att det blev tokigt. För det första för att de som spelat förut nu blev ihoptotade med helt nykomlingar som tog bollen med händerna, sprang i en klump etc. För det andra för att det blev så stor storleksskillnad inom laget, det är inte lätt att spela mot kamrater som är flera huvuden kortare, då måste man liksom ta hänsyn, vara försiktig och det är inte de egenskaperna vi vill locka fram hos en fotbollsspelare.
Om det bara ska vara roligt, varför skramlar man inte ihop alla 5-6åringar som vill spela fotboll och delar in dem efter t ex var de bor, går i skolan etc. oavsett vilket kön de har? Spelar vi i pojk och flicklag för att pojkarna ska kunna drillas medan tjejerna kan buntas ihop i vilka konstellationer som helst, bara de inte beblandar sig med killarna (mer än nån enstaka skojmatch då)?
Ni får gärna förklara för mig. Storasyster har flera klasskompisar och skolkompisar som spelar i NTligan, varav endast en kom i hennes grupp. Rätt gissat, hon har även killkompisar.
Efter NTligan förra året anordnades föräldramöten för att se vilka lag som hade intresse (och intresserade ledare) för att kunna fortsätta träna fotboll över vintern. Jag kunde inte gå på mötet, men hörde flera gånger av mig per mail för att höra om det blev någonting som Storasyster kunde delta i. Det blev det inte.
För ett par veckor sedan var Storasyster hemma hos en klasskompis och lekte (en kille). Det visade sig att han spelat fotboll hela vintern i gympasalen på skolan med jämnåriga...killar.
Det är inte viktigt att vinna, det är inte viktigt att göra mål, det är viktigt att ha roligt. Men vad är det som gör att killarna måste separeras från tjejerna i fotbollsträningen redan vid sex års ålder???

1 kommentar:

Anonym sa...

Så sant skrivet. Det är ju så j-a fel att separera dem. Tvärtom så bör dem få vara i samma lag och samarbeta, endast så kan vi komma till jämställdhet.
Självklart skulle lagen se ut så även i äldre grupper.
Tror det skulle vara stor skillnad i skolorna då och inte skulle våra flickor behöva höra ordet hora i skolkorridorerna.
Kram Dorothea