tisdag 19 maj 2009

En modern, rik kvinna från Vikingatiden

I helgen träffade jag en mycket modern kvinna med mastersexamen och doktorsavhandlingar i kikarsiktet, med personligt engagemang i fritidsintresse/inkomst, begynnande politiska uppdrag och en oavskaklig ledar och ansvarsroll och med lillkillen på armen, ständigt så nära att oron inte skulle kliva över tröskeln. Samtidigt som hon fångade besökarnas intresse och pedagogiskt beskrev hur olika verksamheter bedrevs för över tusen år sedan, drev hon upp lärlingar (som också gjorde tappra försök att hjälpa henne med barnet), men det var helt klart hon som hade ansvaret, för såväl verksamheten som barnet.
Den moderna kvinnan var samtidigt en rik hövdingafru från vikingatiden. Och på en annan plats satt barnets fader och berättade om att kvinnan hade en annan ställning på vikingatiden, det kanske inte var direkt jämställt, men hon var mer upphöjd liksom. Man hade en annan syn på kvinnan.
Men den rika hövdingafru jag såg var modern. Det var hon som hade barnet på armen hela tiden. Det var hon som berättade för mig om sina doktorsdrömmar, men, att liksom barnet kommit emellan. Det var en modern kvinna. Det var en stark visionär modern kvinna som givetvis kommer att lyckas med sina förutsatser.

Inga kommentarer: