måndag 29 september 2008

Svammel om politiskt mod

Ja, det är nästan alltid kul. Eller man har ju alltid någonting att skriva om efter fullmäktige i alla fall. Idag blev det övervägande Allmänhetens frågestund för min del eftersom den drog ut på tiden och vi var tvungna att gå hem och sova strax före nio.
Jag tycker att Allmänhetens frågestund är ett bra påfund, men det fungerar väldigt märkligt. Allmänheten, den s k, kommer till fullmäktige (eller mailar iofs) och har givetvis massor av tankar och funderingar. Ofta har Allmänheten förberett sig mycket väl och skrivit ner ett gäng frågor som de vill ha svar på. Ofta representerar Allmänheten flera andra som undrar samma sak. Ofta får Allmänheten Goddag yxskaft som svar.
Fullmäktiges ordförande är mycket noga med att Allmänheten bara får ställa frågor och att endast en person från majoriteten och en från oppositionen får svara. Och de får bara svara, det får absolut inte bli någon politisk debatt. Så; Goddag yxskaft, var ordet.
Idag blev det väldigt mycket oklart sagt vid Allmänhetens frågestund. Jag antecknade ner lite och har dragit följande slutsatser;
Majoriteten överväger att avveckla Flygskolan (de ska fatta beslut om att stänga den fr o m ht 2009 imorgon). (Kjell Jansson, KS ordf.)
Majoriteten ska överväga utbyggnad av andra skolor (efter att beslutet att stänga Flygskolan är taget). (Kjell J, KS ordf.)
Roslagsskolan måste byggas om, men det finns flera alternativa evakueringsplaner, bl a Flygskolan, Rodenskolan och Paviljonger. Hur mycket en ombyggnad kostar vet man inte eftersom någon studie inte är gjord. (Kjell J, KS ordf.)
Man spar 6 miljoner kronor per år på att stänga Flygskolan. (Anne S Pihlgren, BoS ordf.) Trots att hyran internt är 2,7 miljoner kronor per år. (Olle Jansson, BoS vice ordf.)
Majoriteten vill tillsätta arbetsgrupper för hur framtiden ska formas efter att beslutet om nedläggning av Flygskolan är taget. (Anne S P, BoS ordf.)
Parkskolan ska vara kvar för den har så bra verksamhet. (Kjell J, KS ordf.)
Singö kommer också att vara kvar (det framgick inte om det var skolan eller ön KS ordf. Kjell Jansson syftade på, men vi antar att det var skolan).
Flygskolan har också enligt de flesta som fick svara på frågor en bra verksamhet som vi ska vara rädda om, men en skola är inte bara en byggnad. Flera talare tryckte på vikten om att hålla samman enheten, vilket enligt mig bara går att tolka som att även Flygskolan ska vara kvar fast i nya lokaler eftersom de nuvarande, enligt Centerpartiet (som bara på direkt fråga gjorde ett enda inlägg i debatten) är så dåliga. Dock hade Centerpartiets representant inte varit där och tittat själv. (Ska väl också tillägga att de andra lydpartierna Folkpartiet och Kristdemokraterna inte sa ett ljud om vad de tyckte.)
Så förklarade Barn och Skolnämndens ordförande Anne S Pihlgren (m) att en del av uppdraget att vara politiker är att fatta negativa beslut och att kunna stå för de besluten kallas politiskt mod. Jag vet inte jag, jag är väl mer som Alfons Åberg och tycker att det är modigt att erkänna att man kanske har fel ibland, att man kanske borde lyssna lite bättre på vad folk egentligen tycker ibland.
Hur som helst fick vi också veta av det lika moderata kommunalrådet Kjell Jansson att det finns skoltomter reserverade i både Färsna och Björnö och det kanske är på tiden att man börjar planlägga dessa redan nu eftersom man räknar med att elevantalet kommer att överstiga kvadratmeterstorleken på befintliga lokaler så snart som år 2013.
Det finns fortfarande anledning för de som värnar den kommunala skolan i Norrtälje kommun att besöka www.protestera.se.

Inga kommentarer: