torsdag 25 september 2008

En spricka i Alliansen

Tre av fem ordinarie personal borta på jobbet. Två inskolningar som fortfarande pågår. Två vikarier. Tur att det nu går snabbt och smidigt att lämna mina egna barn på morgonen (peppar peppar). Efter jobbet blev det tur till landet och matning av kaninen. Sen hem och börja med maten. Maten på bordet klockan sju. Välling vid åtta. Diskmaskinen funkar bra och tvättmaskinen alstrar redan nya tvätthögar.
Alliansen börjar vackla med skolnedläggningarna igen. Centerpartiet har "satt upp fingret i luften för att känna hur det blåser och det är stormvarning". Med andra ord finns det gott hopp om att Alliansen även denna gång får backa vad det gäller sina förslag om omorganisationer inom skolan. Förra racet (2005-2006) försökte man lägga ned ett antal skolor men tvingades om och om igen backa. Till sist var man tvungna att driva igenom nedläggningen av Vigelsjöskolan för att visa handlingskraft. Trots denna oroliga, oigenomtänkta skolpolitik lyckades borgarna behålla makten i kommunen efter valet 2006. Enda skillnaden var att Moderaterna, som drivit på denna idiotpolitik, blivit ännu starkare.
Nu är borgarna i kommunen ute på hal is igen när man föreslår nedläggning av tre kommunala skolor och förflyttning av hundratals barn. En del av dessa barn tvingades byta skola redan för ett par år sedan då Vigelsjöskolan lades ned. Oavsett om nedläggningarna genomförs detta varv eller om Alliansen åter drar öronen åt sig när det börjar storma så visar de på en oansvarig framtidspolitik för alla våra barn som behöver trygghet i sin uppväxt.
Hela tiden talas det om kvalitet i skolan och att betygen ska höjas. Detta ska i vår kommun tydligen uppnås genom större skolor, större klasser, fler barn på fritids, ständiga hot om nedläggningar oberoende av skolans resultat och popularitet, splittring, längre transporter och allmän röra.
Frågar du mig skulle jag istället föreslå; lagom stora skolor med relativt små klasser, skolbarnomsorg med färre barn och fler vuxna som kan stötta och stärka barnen i deras identiteter, sociala samspel och även hjälpa till med skolarbete, trygghet i att man får gå kvar i den skola man valt och att elevers och föräldrars val respekteras, sammanhållning av kamrater, nära till skolan och långsiktighet.
Det är tråkigt och skamligt av den moderatstyrda barn och skolnämnden att så tydligt hota och splittra de kommunala skolorna och gynna de privata. Förödande av en arbetsgivare att så övertygande tvinga fram avknoppningar och privatisering av den egna verksamheten. Dessutom försöka tvinga medborgarna att "välja" de privata alternativen genom att se till att de blir de enda små skolenheterna som blir kvar. Valfrihet, för vem?
Du kan också läsa om detta här http://eleonors.bloggspace.se/

Inga kommentarer: