torsdag 11 september 2008

Höstdebatterna igång

Debattsidan i lokaltidningen börjar nu bli intressant igen efter sommarens lite halvfartsdravel. Det är klart; hot om skolnedläggningar sätter igång känslor ute i bygderna och nu kommer kampartiklar och anklagelser om svek av vallöften. Även i socialpolitiken konstrasterar nu det röda mot det blå i grälla toner. Och artiklarna blir intressanta trots tidningens nya lama layout. Ursäkta, men jag tycker det är hopplöst att avgöra vad som kan vara viktigt att läsa och vad man kan hoppa över sen tidningen började med pytteliten text och röda och grå bakgrunder och jättekonstiga upplägg och inlägg som mest för tankarna till tunnelbanans gratistidningar.
men som sagt, när det hettar till i politiken kan inte den tråkigaste tidningslayout ta udden utav detta. och jag förstår verkligen de föräldrar och barn som blir berörda av de föreslagna skolnedläggningarna (ja, egentligen påverkar det ju alla skolor i t ex tätorten eftersom de som inte läggs ned kommer att bli smockfulla). Jag tycker jag har fullt upp att oroa mig för barnens nutid och framtid trots att de just nu inte hotas av skolflytt, splittring och andra tids och känslomässiga konsekvenser.
Min kommentar är; upp till kamp! Nöj er inte med nedläggning. Kräv konsekvensanalyser, ekonomiska men även miljömässiga (transporter till andra skolor t ex), trafikfarliga, tidsmässiga och andra relevanta konsekvenser som drabbar barn, föräldrar, skolpersonal, miljön etc.
Varför jag skriver miljön och trafiken separerat är för att visst, det vet vi, att ökade resor påverkar miljön, men jag tänker även på arbetsmiljön när skolor blir knökfulla, mobbingmiljön när skolan blir svåröverskådlig p g a sin storlek, trafiksituationen utanför våra skolor som redan idag är katastrofal.
I lokaltidningen går man ut och uppmanar föräldrar att promenera till skolan med sina barn. Vilken utopi! Tror de att föräldrar med barn i skolåldern har möjlighet att vara hemma om dagarna? Nu gör minskningen av antalet skolor att avståndet till skolan ökar för många barn, sen finns det i många familjer fler barn som kanske går på förskola eller annan skola som föräldern också måste hämta och lämna vid. 7000 personer pendlar till stockholm varje dag. En arbetsdag börjar sällan efter klockan nio på morgonen. Skolan börjar kvart över åtta.
Jag räknar lite snabbt att min egen morgonpromenad till förskola och skola skulle gå på en dryg timma om ett av barnen är villigt att sitta i vagnen och det andra knatar på i samma snabba takt som jag, vilket verkar vara otroligt. Då skulle jag tidigast kunna lämna ett barn halv sju (om jag går hemifrån ca tio över sex), nästa strax efter sju och vara hemma och ta bilen till jobbet vid halv åtta. Framme på jobbet strax före halv nio, tja, det funkar ju vissa dagar, men ibland måste jag vara där en timma tidigare än så.

1 kommentar:

Anonym sa...

Höstdebatten är igång. Det går en tydlig skiljelinje i politiken. Skolorna är ett sorgligt kapitel. Om man vill ha sina barn i en liten skola blir nu enda alternativet att snabbt ställa sig i kö för en plats i privatskola, eller kanske flytta....